Patriarhia Română – Retrospectivă 2015

IANUARIE

01 ianuarie 2015 – În prima zi a anului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2015 ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în Patriarhia Română. În anul 2015 s-au împlinit 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

04 ianuarie 2015 – Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim Giosanu a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului în Catedrala arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman.

11 ianuarie 2015 – Cu binecuvântarea Patriarhului Teofil al Ierusalimului, Arhim. Teofil Anăstăsoaie a fost instalat ca nou superior al Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă.

30 ianuarie 2015 – Excelenţa Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, a efectuat o vizită la Patriarhia Română, la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Preşedintele României a asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală cu ocazia sărbătoriiSfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. După Sfânta Liturghie, laReşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Excelenţa Sa Domnul Preşedinte al României Klaus Werner Iohannis au avut o întrevedere în timpul căreia au fost discutate teme privind relaţiile instituţionale şi cooperarea dintre autorităţile de stat şi Biserica Ortodoxă Română.

FEBRUARIE

04 februarie 2015 – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, însoţit de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat şi inaugurat noile spaţii de activitate (mansarda) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală.

15 februarie 2015 – Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Covasnei şi Harghitei în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

19 februarie 2015 – Este înfiinţată Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie, în Bucureşti.

28 februarie 2015 – Consiliul Consultativ al Cultelor din România reafirmă importanţa orei de Religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor.

MARTIE

01 martie 2015 – În Duminica Ortodoxiei, Patriarhul României a aniversat 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

11 martie 2015 – la Reşedinţa Patriarhală, Patriarhul României a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Doamna Nina Sajić, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Bosniei şi Herţegovinei în România.

21 martie 2015 – Sute de bucureșteni au participat la cea de-a cincea ediție a „Marşului pentru viaţă”, care s-a desfăşurat, concomitent, în 60 de oraşe din România şi din Republica Moldova (Chişinău şi Orhei).

28 martie 2015 – În Bucureşti a avut loc întrunirea națională a Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie” (A.P.O.R.). Reprezentanţii celor 40 de filiale ale A.P.O.R. din toată ţara, prezenţi la eveniment, au fost binecuvântaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

APRILIE

04 aprilie 2015 – Mii de credincioși și sute de preoți au participat la tradiționalul Pelerinaj de Florii care s-a desfășurat în Capitală.

12 aprilie 2015 – Mii de credincioși aflați pe Colina Bucuriei din București au primit în fața Reședinței Patriarhale Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Aici, Slujba Învierii Domnului a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

17 aprilie 2015 – Consfătuirea Naţională a membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) şi a Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) a avut loc la Bucureşti.

25 aprilie 2015 – Aniversarea a 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

26 aprilie 2015 – A fost sfinţită biserica parohiei ortodoxe româneşti din oraşul Las Vegas, Nevada, SUA.

28 – 29 aprilie 2015 – la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din Bucureşti a avut loc Simpozionului naţional de pedagogie creştină „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relaţia Biserică – Familie – Şcoală din contextul contemporan“.

29 aprilie 2015 – A fost constituit Protopopiatul Germaniei de Est din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

MAI

02-03 mai 2015 – Patriarhia Română este reprezentată Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos la manifestările religioase şi culturale dedicate aniversării a 1150 de ani de la creştinarea poporului bulgar, organizate de Patriarhia Bulgară.

07-09 mai 2015 – Patriarhia Română este reprezentată de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, la prima Conferinţă consacrată mediei digitale şi pastoraţiei ortodoxe, organizată de Institutul Sfântul Maxim Grecul, sub egida Patriarhiei Ecumenice, la Atena.

09 mai 2015 – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat la recepţia organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei.

21 mai 2015 – Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul istoric, lăcaşul de cult aflându-se de 357 de ani sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

23 mai 2015 – În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost inaugurat la Parohia Românaşi din Episcopia Sălajului cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania.

IUNIE

01 iunie 2015 – Centrul de Presă al Patriarhiei Române și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, ostenitorii Centrului de Presă s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti.

03-04 iunie 2015 – Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul (†12 iulie 1994) a fost trecut în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod.

07 iunie 2015 – Părintele Arhimandrit Ilarion Urs a fost hirotonit arhiereu în biserica Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Ales în funcţia de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 03 iunie 2015, Preasfințitul Părinte Ilarion Urs a primit titulatura de „Făgărăşanul”.

10 iunie 2015 – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Domnul Oleg Malghinov, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România.

16 iunie 2015 – Radio Trinitas a lansat proiectul Identitatea românească în lume, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni.

17 iunie 2015 – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit, în Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Rev. dr. Olav Fykse Tveit, secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB).

17-24 iunie 2015 – A avut loc Întâlnirea plenară a Comisiei Credinţă şi Constituţie din cadrul CMB, la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce – Caraiman.

IULIE

02 iulie 2015 – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferitDiploma și Medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”unor personalități ale vieții publice românești, academicieni, profesori universitari, artiști și jurnaliști, implicați în susținerea educației religioase a tinerei generații.

22 iulie 2015 – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit 64 de ani de viață. La ceas de sărbătoare,în paraclisul de la demisolul bisericii noi a Mănăstirii „Sfânta Maria” – Techirghiol, judeţul Constanţa, a fost oficiată, în prezenţa Preafericirii Sale, o slujbă de Te Deum camulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

28 iulie 2015 – Participarea delegaţiei Patriarhiei Române la festivităţile prilejuite de împlinirea a 1000 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Cneaz Vladimir, luminătorul Rusiei, desfăşurate la Moscova.

AUGUST

15 august 2015 – La 320 de ani de la zidirea ei de către spătarul Mihail Cantacuzino, Biserica veche a Mănăstirii Sinaia a fost resfinţită. Slujba de târnosire a istoricului lăcaş de închinare a fost oficiată de către Patriarhul României.

SEPTEMBRIE

02 septembrie 2015 – La Sediul Administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc deschiderea oficială a colegiului decanilor de instituţii de învăţământ teologic din România.

03 septembrie 2015 – În Salonul Teoctist Patriarhul din Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Domnul Ministru Nicolae Bănicioiu au semnat un Protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, privind Programul „Sănătate pentru sate”.

04 – 06 septembrie 2015 – A avut loc întrunirea Comisiei Patriarhiei Române pentru Curriculumul Disciplinei Şcolare Religie la Centrul Social-PastoralSfânta Crucede la MănăstireaCaraiman.

04-07 septembrie 2015 – în municipiul Cluj-Napoca s-a desfășurat, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa. La eveniment au participat peste 6000 de tineri din ţară și străinătate.

13 septembrie 2015– Parohia Sfântul Vasile – Victoria a organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, procesiunea Calea Sfintei Cruci, scară către cer! La pelerinaj au participat sute de bucureșteni.

12 septembrie 2015 – S-au împlinit douăzeci şi cinci de ani de la reactivarea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

09-11 sep­tem­brie 2015 – la Oradea s-a desfășurat Consfătuirea națională a inspectorilor de religie, acțiune coordonată la nivel național de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

14 septembrie 2015 – a fost lansată noua secţiune din cadrul site-lui oficial al Patriarhiei Române – www.patriarhia.ro, dedicată prezentării lucrării social-filantropice şi medicale desfășurate atât la nivelul unităților de cult, cât și a organizațiilor neguvernamentale care funcționează cu binecuvântarea eparhiilor.

19 – 20 septembrie 2015 – 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradiei.

21 – 23 septembrie 2015 – Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române a organizat al VIII-lea Congres Naţional Hristos împărtăşit copiilor, la Mănăstirea Sfânta Cruce – Caraiman, din Buşteni.

30 septembrie 2015– În Catedrala Patriarhală a avut loc, după slujba de Te Deum, un moment aniversar cu prilejul împlinirii a opt ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

OCTOMBRIE

4 octombrie 2015 – Mii de credincioşi au participat la sfinţirea Catedralei ortodoxe Naşterea Domnuluidin Suceava.

07 octombrie 2015 – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfințit catapeteasma Bisericii din incinta Palatului Cotroceni din Capitală în prezenţa Preşedintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis. Evenimentul a avut loc cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor spirituali,Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, care sunt cinstiți astăzi în Biserica Ortodoxă Română.

14 octombrie 2015 – La Iași, peste 15.000 de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, pe un podium special amenajat, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, e către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea (Patriarhia Ierusalimului), înconjurat de un sobor de peste 20 de ierarhi din ţară şi străinătate.

15 octombrie 2015 – În comuna Vaideeni, din judeţul Vâlcea a avut loc sfinţirea şi darea în folosinţă a celor trei case construite de către Arhiepiscopia Râmnicului pentru sinistraţii rămaşi fără adăpost în urma inundaţiilor din anul 2014.

19 octombrie 2015– a avut loc Congresul Internațional de Teologie Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual. Lucrările au fost deschise de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Centrul Național pentru Formare ContinuăDumitru Stăniloae.

25 octombrie 2015 – a avut loc la Rossoşka, raionul Gorodişce, regiunea Volgograd, ceremonia oficială de inaugurare a Primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriulFederaţiei Ruse şi fostei URSS.

26 octombrie 2015 – Catedrala Mitropolitană din Craiova şi-a serbat ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

27 octombrie 2015 – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost sărbătorit la Patriarhie. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată la altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, împreună cu mai mulți ierarhi. La manifestările dedicate sărbătorii sfântului Cuvios Dimitrie au participat mii de credincioși.

28 octombrie 2015 – La Reședința Patriarhală a avut loc, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La sfârşitul şedinţei solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost hotărâtă trecerea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Cuvios Gheorghe (Karslidis), Mărturisitorul din Drama.

28 octombrie 2015 –Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au întâlnit cu Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni cu prilejul invitației domnului preşedinte pentru marcarea aniversării a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicare ei la rangul de Patriarhie.

NOIEMBRIE

01 noiembrie 2015 – Patriarhul României a adresat un Mesaj de compasiune şi apel la solidaritate în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală.

03 noiembrie 2015 – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, în Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015.

05 noiembrie 2015 – Mii de credincioşi s-au rugat, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru pace şi unitate, pentru cei trecuți la Domnul și pentru însănătoșirea celor aflați în spitale în urma tragicului accident de săptămâna trecută din București.

06 noiembrie 2015 – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit casele Așezământului pentru copii Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți. Cele 34 de imobile sfinţite alcătuiesc complexul unde peste 100 de copii de vârste diferite, proveniți din centre de plasament și de la asistenți maternali, beneficiază de servicii social de calitate. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei pastorale în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (06-08 noiembrie 2015).

13 noiembrie 2015 – Patriarhul României s-a rugat pentru cei trecuţi la cele veşnice în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală. Rugăciunile au fost înălţate în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

17 noiembrie 2015 – Sala I. G. Coman a Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a găzduit seminarul de încheiere a proiectului Identitatea românească în lume. Proiectul Identitatea românească în lume a avut ca obiectiv general promovarea imaginii pozitive a românilor din Diaspora și sprijinirea măsurilor pentru afirmarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.

18 noiembrie 2015 –La Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa DomnulHans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

24 noiembrie 2015 – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent la festivitatea de închidere a Proiectului educațional Alege Școala!. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București. Proiectul educațional Alege Școala! a implicat 31.954 de copii cu risc de abandon şcolar sau care au părăsit de timpuriu şcoala în activități prin care li s‑a dezvoltat motivaţia de a rămâne sau a se întoarce în sistemul educaţional şi li s‑a cultivat dorinţa de a dobândi o educaţie de calitate, ca şansă a unei mai bune integrări socio‑profesionale.

DECEMBRIE

01 decembrie 2015 – De Ziua Naţională a României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înălţat rugăciuni la Catedrala Patriarhală pentru ocrotirea şi binecuvântarea poporului român.

08 decembrie 2015 – La Bistrița a fost inaugurat primul Serviciu de Ambulanță al Arhiepiscopiei Clujului care va oferi transport bolnavilor care nu se află în stare critică.

09 decembrie 2015 – A fost oficiată slujba Parastasului pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv, la împlinirea a 40 de zile de la tragedie.

10 decembrie 2015 – UniversitateaTitu Maiorescudin București i-a acordat titlul deDoctor Honoris CausaPreafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru contribuţia excepţională la dezvoltarea Bisericii şi asumarea rolului şi importanţa ei în viaţa societăţii.

14 decembrie 2015 – La Biblioteca Naţională a României s-a desfăşurat cu binecuvântarea și în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Concertul caritabil După datini colindăm, aflat la a V-a ediţie.

15 decembrie 2015 – Comisia Europeană (CE) s-a pronunțat favorabil asupra admisibilității unei noi inițiative cetățenești europene, care are ca scop protejarea, la nivelul legislației europene, a familiei naturale, ca uniune între un bărbat și o femeie. Acest pas reprezintă începutul perioadei de un an, în care inițiatorii speră să strângă cele minim un milion de semnături necesare aducerii proiectului legislativ aferent în atenția instituțiilor europene.

16 decembrie 2015 – A avut loc concertul tradiţional de colinde Răsăritul cel de Sus al Patriarhiei Române, la Ateneul Român.

17-18 decembrie 2015 – Cu prilejul prăznurii Sfântului Proroc Daniel şi a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, Patriarhul României şi-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune.

25 decembrie 2015 – În ziua sărbătorii Nașterii Domnului, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

28 decembrie 2015 – Încheierea lucrărilor de consolidare şi restaurare la Palatul Patriarhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente