Patriarhia Română a dăruit Mănăstirii Vatoped fragmente din moaștele a doi sfinți români

Patriarhia Română a răspuns afirmativ solicitării Mănăstirii Vatoped de a-i dărui fragmente din moaștele a doi sfinți români care au avut o relație apropiată cu așezământul din Sfântul Munte Athos.

Este vorba de Cuviosul Gheorghe de la Cernica și de Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești.

„Relațiile Sfintei noastre Mănăstiri cu acești Sfinți au fost foarte apropiate, având în vedere că acest Cuvios Gheorghe și-a început viața ascetică în Sfânta noastră Mănăstire, în ascultare față de un episcop grec, care l-a și hirotonit ierodiacon, iar Sfântul Grigorie s-a nevoit pentru o anumită perioadă de timp în zona Kalamitsi a Sfintei Mănăstiri Vatoped”, amintește starețul Efrem Vatopedinul în solicitarea către Patriarhie.

„Pe lângă acestea, pomenirea acestora este sărbătorită festiv în Mănăstirea noastră. Astfel, prezența aducătoare de binecuvântare a unui fragment din moaștele izvorâtoare de har ale acestor Sfinți nou arătați va reprezenta un motiv de mare bucurie pentru noi și pentru obștea noastră”, adaugă Arhim. Efrem.

Pr. Mihai Muşat oferă sfintele moaște Mănăstirii Vatoped. ©Basilica.ro

Racla cu fragmentele de moaște a sosit miercuri la Vatoped. Pr. Mihai Muşat de la Biroul de Protocol al Patriarhiei Române a fost delegatul care a oferit moaștele așezământului monahal.

Mănăstirea Vatoped

Tradiţia îl menţionează ca fondator al Vatopedului pe împăratul Constantin cel Mare. Biserica ctitorită de Marele Constantin a fost distrusă (361-363) de Iulian Apostatul şi a fost reconstruită (379-395) de Teodosie cel Mare, drept recunoştinţă pentru minunata izbăvire a fiului său, Arcadie.

Pe la începutul secolului al X-lea, mănăstirea a fost distrusă de pirați, iar la anul 972 a fost refăcută de trei ctitori: Atanasie, Antonie și Nicolae.

Mănăstirea Vatoped. ©Basilica.ro

În mănăstire, pe lângă multe sfinte moaște, se află o parte din Brâul Maicii Domnului, precum şi şapte icoane ale Maicii Domnului făcătoare de minuni. În această mănăstire au viețuit numeroşi sfinţi, dintre care menţionăm pe Sfântul Grigorie Palama.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente