Patriarhia Alexandriei: Doi episcopi au fost hirotoniţi de Patriarhul Teodor

Ierarhia Bisericii Ortodoxe a Alexandriei şi întregii Africi are de curând doi membri noi. Este vorba despre Episcopii Teodor de Babilon şi Agatonic de Arusha şi Tanzania Centrală.

Cei doi episcopi au fost aleşi de Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei, reunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Teodor, în data de 17 noiembrie 2016.

Prima hirotonie întru episcop a avut loc la Catedrala Patriarhală Sfântul Sava cel Sfinţit din Alexandria în 11 decembrie 2016. Sfânta Liturghie şi ceremonia de hirotonie a Preasfinţitului Părinte Agatonic ca Episcop al nou-înfiinţatei Eparhii de Arusha şi Tanzania Centrală, au fost prezidate de Patriarhul Teodor, în concelebrarea mai multor ierarhi ai Sfântului Sinod.

Duminica următoare, 18 decembrie 2016, Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, a săvârşit hirotonia întru Episcop de Babylon a Preasfinţitului Părinte Teodor, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei Alexandriei.

Evenimentul a avut loc la Catedrala Patriarhală Sfântul Nicolae din Cairo. La eveniment au coliturghisit Înaltpreasfinţiţii Părinţi Mitropoliţi Nicolae de Ermolis, Amfilohie de Kissamos şi Selinos, Nicodim de Memphis, Nifon de Pilousion, Kiril de Ierapyne şi Siteia, Meletie al Cartaginei, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Damian de Sinai, Faran şi Raithos.

De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai unor instituţii, precum şi numeroşi pelerini din insula grecească Creta care au venit special pentru această hirotonie.

***

PS Agatonic s-a născut în anul 1964 în Giannitsa, Provincia grecească Pellis. El a absolvit Academia Educaţională din Florina şi Facultatea de Teologie din Tesalonic. Din anul 1986 a fost călugăr la mănăstirea sfântul Dionisie din Olimp. A fost hirotonit diacon în 2001, iar în 2003 preot. Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei l-a ales în 17 noiembrie 2016 Episcop al nou-înfiinţatei Eparhii de Arusha şi Tanzania Centrală.

PS Teodor s-a născut în Rethymnon, Grecia, în anul 1966. A absolvit Academia din Creta. A fost uns călugăr şi apoi diacon la Mănăstirea Preasfânta Fecioară – Akrotirianis de fostul mitropolit Evghenie de Ierapytni şi Siteia. A fost hirotonit preot în 22 iulie 2000. În Duminica Sfintei Cruci din 23 martie 2014 Patriarhul Alexandriei i-a oferit oficiul de Mare Eclesiarh al Bisericii Alexandriei. În 17 noiembrie 2016, la propunerea Preafericirii Sale, a fost ales Episcop.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente