Participare arhierească la Mănăstirea Sfinții Martiri Brâncoveni de la Obârșia Lotrului

La 3 noiembrie 2013, în Duminica a XXII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni” din stațiunea montană Obârșia Lotrului, din nordul județului Vâlcea, potrivit arhiram.ro

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe credincioși prezenți la slujbă : „Sunt bucuros să vin la această chinovie unde părinții slujesc cu frică de Dumnezeu și cu dragoste de oameni și să aflu că și aici ca și pretutindeni în țara noastră românească, în Biserica noastră Ortodoxă se face sfânta slujbă. Căci, iată, venind din toate părțile țării, am găsit și eu și dumneavoastră pe părinții slujitori de aici care țin ca o candelă aprinsă rugăciunea, iar nouă nu ne rămâne decât să venim să luăm din această lumină. Rog pe Bunul Dumnezeu, pe Preacurata Maica Sa și pe toți Sfinții să vă aibă în pază și să vă binecuvinteze.”

La final, părintele Protos. Serafim Sângeorzan, starețul mănăstirii a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim pentru cuvântul de învățătură rostit și binecuvântarea acordată, și a mulțumit totodată credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie pentru participare invitându-i să revină la așezământul monahal de la Obârșia Lotrului ori de câte ori au prilejul.

Situată la altitudinea de circa 1400 m, Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni”, popas duhovnicesc între județele Vâlcea și Hunedoara, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificație la stânga de la Brezoi prin Voineasa și Vidra spre Petroșani (DN 7A), în stațiunea montană Obârșia Lotrului.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul inginer Ioan Comăneci, împreună cu domnul Frank Vasile Timiș. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Ansamblul mănăstiresc de la Obârșia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn și un arhondaric din zid pe două nivele.

Biserica din lemn, construită în stil maramureșean, specifică zonei Borșa, este în formă de cruce bizantină, cu pridvor sculptat în lemn de stejar, și are lungimea de 17 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Obștea mănăstirii are 5 viețuitori ce îl au stareț pe protosinghelul Serafim Sângeorzan.

Comentarii Facebook


Știri recente