Parohiile ortodoxe române din Nottingham și Liverpool, la ceas aniversar

Săptămâna trecută, parohiile ortodoxe române din Nottingham și Liverpool, Marea Britanie, au îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia împlinirii a 7 ani, respectiv, 6 ani de la înființare.

Cu acest prilej, atât sâmbătă, 14 noiembrie 2015, în Nottingham, cât şi duminică, 15 noiembrie 2015, în Liverpool, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Primul moment aniversar a debutat sâmbătă, 14 noiembrie 2015, în parohia cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Nottingham, marcând astfel 7 ani de slujire pastorală românească. Slujbele din această parohie se săvârșesc într‑o biserică închiriată de la comunitatea anglicană locală, deoarece situația financiară a parohiei nu permite construirea unui locaș de cult ortodox propriu. În această situație se află majoritatea comunităților ortodoxe române din Marea Britanie.

Cu ocazia acestui moment aniversar au fost aduse spre închinare fragmente din moaștele Sfântului Apostol Filip și ale Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, pe care Biserica Ortodoxă i‑a prăznuit sâmbătă.

Din sobor au mai făcut parte arhimandritul Philip Hall, din partea Patriarhiei Antiohiei a întregului Orient, și pr. Gregory Butler, din partea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Oficialitățile locale au fost reprezentate de Meredith Lawrence, primarul cartierului Gedling, din Nottingham, cartier în care se află parohia.

De asemenea, a mai fost de față și pr. Derek Hailes, împreună cu o parte a Consiliului parohial al comunității anglicane locale, de la care comunitatea românească a închiriat biserica.

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a subliniat importanța apropierii credincioșilor români din diaspora de preotul din comunitatea lor și participarea acestora la Sfânta Liturghie, știindu‑se faptul că viața în străinătate nu este ușoară, însă cu ajutorul lui Dumnezeu cu toții încercăm să trecem peste toate piedicile pe care le avem în viața noastră de zi cu zi. În contextul tragicelor evenimente din ultima perioadă, Înaltpreasfinția Sa a menționat și faptul că trecerea prematură la cele veșnice a unei persoane nu înseamnă că acea persoană a fost mai păcătoasă decât altele, ci că acest eveniment a reprezentat un semn din partea lui Dumnezeu și o pildă moralizatoare pentru întoarcerea oamenilor către El.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s‑a săvârșit și slujba Parastasului pentru tinerii care au decedat în urma incendiului de la clubul bucureștean Colectiv și a românilor care au decedat în urma atentatelor teroriste de la Paris, din seara zilei de vineri, 13 noiembrie 2015.

Aniversarea parohiei românești din Nottingham s‑a încheiat cu oferirea unor diplome de ctitori și diplome de excelență unor credincioși din parohie, în semn de recunoaștere a implicării acestora în viața comunității. Părintele paroh Dan Petru Ghindea a adus mulțumiri tuturor credincioșilor implicați în organizarea acestui eveniment important al parohiei și, nu în ultimul rând, părintelui Derek Hailes și Consiliului parohial al parohiei anglicane care a închiriat locaşul de cult comunităţii româneşti. Sărbătoarea s‑a încheiat cu o agapă frățească.

Cel de‑al doilea moment aniversar a avut loc duminică, 15 noiembrie 2015, în Parohia ortodoxă română Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ din Liverpool. Împlinirea a 6 ani de la înființarea parohiei a coincis și cu hramul acesteia. Alături de credincioșii români care au participat la Sfânta Liturghie arhierească, au fost prezenţi şi Viorel Răducănescu, consulul onorific al României la Liverpool, Malcolm Kennedy, din partea Primăriei orașului Liverpool, și pr. Paul Nener, din partea Bisericii Anglicane, cel care a sprijinit de‑a lungul timpului comunitatea românească în găsirea unui locaș de cult propriu. La Sfânta Liturghie s‑a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la viața Cuviosului Paisie de la Neamț, ocrotitorul parohiei din Liverpool. La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastasului, urmată de momentul oferirii unor diplome de ctitori și diplome de excelență membrilor comunității românești care s‑au implicat în viața parohiei.

La sfârșitul acestei festivități, Înaltpreasfinția Sa i‑a acordat părintelui Dan Petru Ghindea distincția Crucea Mitropolitană pentru activitatea sa neobosită în slujirea parohiilor din Nottingham și Liverpool. Părintele Dan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif pentru distincția acordată și, de asemenea, a adresat mulțumiri și comunității românești din Liverpool pentru susținerea arătată și pentru implicarea în activitatea parohiei. Părintele a mai mulțumit și reprezentanților autorităților locale și bisericești pentru sprijinul acordat în obținerea unui locaș de cult propriu. Hramul parohiei s‑a încheiat, în mod tradițional, cu o agapă frățească.

Românii din Liverpool reprezintă unul din fericitele cazuri în care comunitatea are o biserică proprie. În ianuarie 2015, datorită eforturilor neobosite ale părintelui Dan Petru Ghindea și ale membrilor comunității locale românești, s‑a reușit obținerea unei biserici proprii fără a mai fi nevoie de închirierea unui locaș de cult de la comunitățile anglicane sau catolice locale.

Sărbătorirea a 6 ani de la înființarea parohiei din Liverpool a coincis și cu numirea în această parohie a unui nou preot paroh, în persoana pr. Florin Voinea, care a slujit vreme de 7 ani în Parohia ortodoxă română Acoperământul Maicii Domnului din Toledo, Spania. De la înființarea parohiei, pr. Dan Petru Ghindea, parohul parohiei din Nottingham, a coordonat și activitatea parohiei din Liverpool, săvârșind Sfânta Liturghie alternativ în Nottingham și Liverpool.

Conform site‑ului www.mitropolia.eu, în momentul de față, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, există 26 de parohii constituite, o parohie în formare, trei filii și şapte misiuni, deservite de 32 de preoți și opt diaconi. De asemenea, în spațiul britanic există nouă comunități monahale ortodoxe, dintre care două aparțin Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, și anume Mănăstirea Sfântul Cuvios Antonie cel Mare și Sfântul Ierarh Cuthbert aflată în ținutul Shropshire, Anglia, și Mănăstirea Tuturor Sfinților Celți din Insula Mull, Scoția.

Comentarii Facebook


Știri recente