Parohia Ortodoxă Montecatini Terme (Italia) la trei ani de misiune și slujire

Credincioşii din Montecatini Terme (Italia) şi din împrejurimi au participat în număr mare duminică, 07 februarie 2016, la programul duhovnicesc Misiune şi slujire – trei ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Montecatini Terme, după cum informează ortodoxiepenet.blogspot.it

Locaşul de închinăciune al Parohiei Ortodoxe Sfânta Muceniţă Pelaghia – Montecatini Terme a fost neîncăpător duminică, 07 februarie 2016, de numărul mare de credincioşi care au participat la evenimentele prilejuite de împlinirea a trei ani de zile de înfiinţarea parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de preotul paroh Matei Tulan, răspunsurile liturgice au fost oferite de toţi cei prezenţi, atmosfera duhovnicească fiind una deosebită. Cu acest prilej, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în cei trei ani de la înfiinţarea parohiei.

În acelaşi timp, s-a săvârşit Parastasul pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, în contextul împlinirii a 101 ani de la naşterea Preafericirii Sale, şi pentru enoriaşii din Montecatini Terme plecaţi la Domnul. Personalitatea vrednicului ierarh a fost evocată de ipodiaconul Nuli Geniu Frânculescu care a amintit de realizările celui de-al cincilea Patriarh al României. S-a menţionat că Episcopia Ortodoxă a Italiei a fost înfiinţată cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist.

Bucuria aniversării a fost cu atât mai mare cu cât Preasfinţitul Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a transmis un mesaj de binecuvântare.

Primarul oraşului Montecatini Terme, Giuseppe Bellandi, a asigurat că va susţine comunitatea românească din Montecatini Terme în proiectele aflate în desfăşurare. În continuare, au luat cuvântul viceprimarul oraşului Montecatini Terme, Ennio Rucco, monsignor Roberto Filippini, Episcop de Pescia, consilier Regiunea Toscana Marco Niccolai şi inspector Andreea Ghilardi, vicecomandantul Poliţiei Municipale Montecatini Terme. Cu toţii au apreciat lucrarea misionară şi administrativă a Parohiei Ortodoxe Montecatini Terme, rememorând momente din trecutul acesteia.

A urmat conferinţa Trei ani de misiune şi slujire ortodoxă la Montecatini Terme, în debutul căreia preotul paroh Matei Tulan a salutat prezenţa invitaţilor de marcă prezenţi la această sărbătoare. Vizibil emoţionat, parohul ortodox de la Montecatini Terme a conturat evoluţia locaşului de închinăciune, unde se săvârşesc în prezent sfintele slujbe pentru creştinii ortodocşi români. De asemenea, părintele Matei Tulan a amintit de evenimentele misionare şi culturale organizate de Parohia Ortodoxă Română Montecatini Terme, cu sprijinul Parohiei Corpus Domini din Montecatini Terme dar şi al autorităților italiene.

Excelenţa Sa Cătălin Toşcuţă, consul în cadrul Consulatului Bologna, a transmis salutul Excelenţei Sale Eugen Şerbănescu, consulul general al României la Bologna.

Programul a cuprins vernisarea expoziţiei de fotografie aniversară Trei ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Montecatini Terme. Aceasta a fost organizată de Clubul Fotografilor Iaşi, în cadrul evenimentului Misiune şi slujire şi a fost prezentată de Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, care a făcut referire la imaginile expuse, explicând importanţa şi valoarea acestora.

Preotul paroh Matei Tulan a apreciat expoziţia de fotografie, pregătită prin efortul enoriaşilor ortodocşi români din Montecatini Terme. Totodată, preotul Matei Tulan a amintit că imaginile surprind activitatea parohiei de la începuturi şi până în prezent. În cadrul evenimentului, a fost prezentat şi albumul aniversar care cuprinde o parte dintre imaginile din expoziţia vernisată.

Comentarii Facebook


Știri recente