Parlamentul European recunoaște persecuţiile ISIS asupra creştinilor ca genocid

Într-o rezoluție adoptată joi, 04 februarie 2016, la Strasbourg, intitulată: Masacrul sistematic al minorităților religioase de către gruparea ISIS, Parlamentul European a recunoscut cagenocid,crime de războişicrime împotriva umanităţiipersecuțiile, atrocităţile și uciderea sistematică a creştinilor de către Statul Islamic (ISIS).

După ce „condamnă din nou cu fermitate așa-numita «ISIS/Daesh» și abuzurile flagrante comise de aceasta în materie de drepturile omului, care constituie crime împotriva umanității și crime de război conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI)”, Parlamentul European subliniază pe de o parte că „așa-numita «ISIS/Daesh» comite genocid împotriva creștinilor și yazidiților, precum și a altor minorități etnice și religioase care nu sunt de acord cu interpretarea pe care aceasta o dă Islamului”, iar pe de altă parte cere să fie luate măsuri pentru ca aceste crime „să fie considerate drept genocid de către Consiliul de Securitate al ONU” şi, prin urmare, să se adopte „măsuri în temeiul Convenției Națiunilor Unite din 1948 privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

De asemenea, Parlamentul European „îndeamnă membrii Consiliului de Securitate al ONU să sprijine sesizarea de către același Consiliu de Securitate a Curții Penale Internaționale, în scopul de a investiga încălcările comise în Irak și Siria de către așa-numita «ISIS/Daesh» împotriva creștinilor, yazidiților și a minorităților etnice și religioase”.

Nu este lipsit de importanţă şi faptul că, în acest context, parlamentarii europeni cer în mod expres instituirea la nivelul Uniunii Europene a unui reprezentant special permanent pentru libertatea de religie și de credință, necesitate susţinută de mult timp de Reprezentanţa Patriarhiei Române la Bruxelles.

Este o noutate pentru Parlamentul European recunoaşterea unei situații de conflict în desfășurare ca fiind genocid. Dreptul penal internaţional recunoaşte genocidul ca reprezentând exterminarea intenționată a unei comunități naţionale, etnice, rasiale sau religioase. De aceea este important votul istoric de la Strasbourg, care arătă preocuparea tot mai mare a parlamentarilor europeni pentru suferințele minorităților persecutate în Orientul Mijlociu, victime ale exterminării deliberate, și pentru găsirea unor soluții urgente şi fiabile cu privire la soarta acestora. De altfel, cu doar o săptămână înainte, pe 27 ianuarie 2016, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (47 de state membre) a adoptat şi ea o rezoluţie în care a recunoscut actele comise de ISIS ca genocid, îndemnând statele membre ale Consiliului să acţioneze în consecinţă.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit că tot pe 27 ianuarie 2016, Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, reuniţi la la Chambésy-Geneva în vederea pregătirii Sfântului şi Marelui Sinod Ortodox, şi-a exprimat în mod public susţinerea faţă de creştinii prigoniţi din Orientul Mijlociu. Nesiguranța cu care se confruntă creștinii din Orientul Mijlociu a dus la scăderea drastică a numărului lor în această zonă, fie prin exterminare, fie prin emigrare. După cifre care sunt şi ele nesigure, mii de locaşuri de cult au fost distruse, mai mult de otreime dintre creștinii din Syria au fugit din cauza atrocităților, procentul populației creștine din Liban a scăzut la 34%, iar în Irak a mai rămas doar o treime din aproape 1,5 milioane de creștini. De aceea, sunt imperative aducerea în fața justiției a criminalilor și condamnarea celor ce se fac vinovați de genocid.

Reprezentanţa Patriarhiei Române la Bruxelles salută rezoluția adoptată ieri de Parlamentul European ca fiind un important pas înainte privind facilitarea măsurilor de combatere a crimelor comise împotriva creștinilor din Orientul Mijlociu.

Sursa: www.orthodoxero.eu

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…