Parastas pentru Regina Maria şi Regele Ferdinand I la Curtea de Argeş

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a oficiat miercuri, la Catedrala din Curtea de Argeş, o slujbă de pomenire pentru Regina Maria şi Regele Ferdinand, informează site-ul oficial al Eparhiei. 

În data de 18 iulie s-au împlinit 80 de ani de la trecerea în veşnicie a Reginei Maria, iar vineri, 20 iulie, se împlinesc 91 de ani de la mutarea la Domnul a regelui Ferdinand.

În omilia sa, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a numit-o pe Regina Maria „darul lui Dumnezeu pentru neamul românesc”.

„Regina Maria este cunoscută drept regina soră de caritate, regina diplomat, regina scriitoare,  promotoare a artelor, regina artist. Cultul pentru scris şi corespondenţă era tipic perioadei victoriene, dar la Maria avea o notă specială moştenită de la bunica sa Regina Victoria, faimoasă prin amploarea corespondenţei şi a jurnalelor”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În finalul evenimentului,  au fost depuse coroane de flori la mormintele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

Regina Maria

După o suferinţă prelungită, Regina Maria a murit la Castelul Pelişor în data de 18 iulie 1938. Trei zile mai târziu, cortegiul funerar  a sosit la Palatul Cotroceni, fiind anunţat prin 75 de salve de tun, iar pe 24 iulie trupul reginei a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeş, necropola familiei regale.

Presa din România scria în acele zile: “în sunetul clopotelor, în durerea copleşitoare a întregului popor care a iubit-o şi care nu o va uita niciodată, Marea, Sfânta Regină Maria, a făcut ultimul drum în eternitate”.

Regele Ferdinand I

Regele Ferdinand I a murit în dimineața zilei de 20 iulie 1927, la orele 2:15, la castelul Pelișor din Sinaia. De la Sinaia, corpul neînsuflețit al lui Ferdinand a fost adus în București și depus la Palatul Cotroceni, timp de două zile (22 și 23 iulie) pentru organizarea funeraliilor. În dimineața zilei de 23 iulie, sicriul a fost transportat la Gara de Nord, unde a fost urcat într-un tren special cu destinația Curtea de Argeș.

Aici, a avut loc slujba religioasă, după care Ferdinand I a fost înmormântat în biserica mănăstirii, alături de înaintașul său Carol I și regina Elisabeta.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…