Parastas pentru Mitropolitul Nicolae

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a fost pomenit, astăzi, 6 noiembrie 2014, la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la Domnul. Comemorarea a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană din Timișoara de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit slujba de pomenire. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Daniil, al Episcopiei Daciei Felix cu sediul administrativ în Vârşeţ, Serbia, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Nicolae a fost și rămâne un luminător, prin credință și cultură, prin suferință și milostenie, a arătat Patriarhul României în cuvântul de la finalul parastasului.

„După 40 de zile de doliu şi rugăciune pentru odihna sufletului său, vrednicul de pomenire Mitropolitul Nicolae al Banatului rămâne prezent spiritual în Eparhia pe care a păstorit-o şi în Mitropolia pe care a condus-o. Este şi rămâne prezent prin moştenirea teologică şi culturală lăsată Bisericii şi societăţii româneşti. Rămâne prezent prin edificiile pe care le-a iniţiat sau patronat. Rămâne prezent prin iubirea sa părintească exprimată în rugăciune pentru toţi cei apropiaţi şi pentru toată Eparhia pe care a păstorit-o timp de 52 de ani, întrucât cine s-a rugat mult în timpul vieţii pe pământ se va ruga şi în ceruri împreună cu îngerii şi sfinţii din Împărăţia Preasfintei Treimi”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Lumina lăsată nouă moștenire de Mitropolitul Nicolae al Banatului, a mai arătat Preafericirea Sa, venea din credința sa puternică: „Lumina lăsată nouă moştenire de Mitropolitul Nicolae al Banatului venea din credinţa sa puternică. Credinţa Mitropolitului Nicolae al Banatului a fost cultivată constant prin cultură şi întărită prin multă nevoinţă şi suferinţă. Lumina credinţei Mitropolitului Nicolae al Banatului s-a amplificat mai ales prin practica unei detaşări totale de lucrurile materiale, după cum s-a constatat şi din testamentul scris pe care l-a lăsat. El nu a adunat pentru sine nici bani, nici obiecte de valoare, nici averi, nici comori. A trăit sobru şi modest. A trecut la Domnul sărac în agoniseli materiale, dar bogat în fapte de milostenie, asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul său spiritual. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru lumina vieţii sale lăsată moştenire nouă tuturor şi ne rugăm ca să îi dăruiască pacea şi bucuria sfinţilor din ceruri. Veşnica lui pomenire!”.

La slujba de pomenire au fost prezenţi membri ai familiei vrednicului arhipăstor, oameni de cultură, reprezentanţi ai cultelor din Timişoara şi ai instituţiilor locale şi numeroşi preoţi şi credincioşi din Mitropolia Banatului.

În încheierea manifestărilor comemorative, Patriarhul României înconjurat de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a oficiat un Trisaghion la mormântul Mitropolitului Nicolae Corneanu, care se află în cripta de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Mitropolitul Banatului a trecut la Domnul, la vârsta de 90 de ani, pe 28 septembrie.

Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Locțiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timișoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic.

Comentarii Facebook


Știri recente