Paraclisul Mănăstirii Pantocrator, în sărbătoare

Biserica Ortodoxă a sărbătorit-o miercuri, 22 iulie, pe Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena. Unul dintre puţinele locaşuri de cult din ţară care au acest hram este Paraclisul „Sfânta Maria Magdalena” al Mănăstirii Pantocrator din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman. La Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de trei ierarhi au participat sute de credincioşi, informează Ziarul Lumina.

Încă de la primele ore ale dimineţii, câteva sute de credincioşi teleormăneni au participat la slujba săvârşită la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca şi s-au închinat la moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, aflate în patrimoniul mănăstirii menţionate, şi la moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Altarul de vară cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului” al Mănăstirii Pantocrator, de trei ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.

„Sărbătoarea Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena a fost dublată de prezenţa moaştelor Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie, dar şi de prezenţa numeroasă a credincioşilor, aproximativ 600-700 de persoane care au asistat la slujbă. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, care a subliniat importanţa sărbătoririi Sfintei Maria Magdalena, cea care a fost încredinţată prima de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi care a vestit Apostolilor Învierea Mântuitorului. Plecând de la această consideraţie biblică, IPS Arhiepiscop Teodosie a arătat că este important să credem în Hristos Cel înviat din morţi şi ca această credinţă în Hristos să fie mărturia arătării Mântuitorului nostru Iisus Hristos în viaţa noastră, potrivit Sfântului Apostol Pavel, care spune că Hristos este prezent în noi. Momentul în sine a fost unul de excepţie, pentru că există puţine biserici sau mănăstiri cu hramul închinat Mariei Magdalena, cea întocmai cu Apostolii. La finalul slujbei, atât ctitorilor, cât şi ierarhilor, protosinghelul Sebastian Serdaru, stareţul Mănăstirii Pantocrator, le-a dăruit câte o icoană a Sfintei Maria Magdalena. De asemenea, părintele stareţ le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a arătat cât de importantă este credinţa celor care vin mereu la slujbele mănăstirii pentru ceea ce înseamnă ridicarea noii biserici, cu hramurile «Sfântul Ioan Teologul» şi «Sfântul Visarion, Episcopul Larisei», biserică la care se lucrează, în prezent, la turnarea temelieiÎ, a precizat pr. Eugen Cătălin Păunescu, consilier administrativ bisericesc eparhial.

Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca a fost înfiinţată în anul 2012, în cadrul unui fost spital comunal închis. Ulterior au început lucrările la Paraclisul „Sfânta Maria Magdalena”, care a fost sfinţit în luna mai a anului 2014, iar anul acesta, cu prilejul aducerii în pelerinaj a moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur de la Reşedinţa Patriarhală, a fost sfinţit şi Altarul de vară al mănăstirii, cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…