Palatul Patriarhiei a fost consolidat și restaurat

Palatul Patriarhiei se va deschide în curând publicului larg. În clădirea reabilitată recent va funcționa un muzeu și se va amenaja un punct de informare turistică.

Noutățile au fost prezentate în cadrul conferinței de informare privind rezultatele proiectului „Lucrări de restaurare, consolidare și protecție a Monumentului Palatul Patriarhiei București”.

Conform contractului de finanțare, dintre obiectivele acestui proiect amintim în primul rând deschiderea Palatului Patriarhiei pentru ca acesta să fie vizitat, realizarea unui muzeu în care să fie expuse obiecte din tezaurul Bisericii Ortodoxe Române, realizarea unui punct de informare turistică prin intermediul căruia atât turiștii români, cât și cei străini vor putea afla de la ghizii și reprezentanții Patriarhiei Române informații despre punctele turistice pe care le pot vizita în municipiul București, precum și crearea a patru noi locuri de muncă”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Liviu Nechita, managerul proiectului.

Lucrările au început în martie 2013 și se vor finaliza la sfârșitul acestei luni. Proiectul a fost unul dificil deoarece a presupus derularea, în paralel, a mai multor tipuri de intervenții, într-un timp scurt.

A fost o lucrare complexă și grea, întrucât lucrările de consolidare și cele de restaurare întotdeauna sunt grele și neprevăzute. Această casă a fost înconjurată de 180 de piloți forați la 12 metri adâncime, iar pe ei s-a montat o grindă de coronament de 1 metru înălțime, toate aceste măsuri fiind luate pentru a se consolida solul, deoarece pământul și casa se mișcau spre sud. Lucrările de consolidare s-au făcut și în interiorul clădirii prin implementarea unor tuburi de beton pe anumite zone, fiind legate și cu partea de planșee. Lucrările de restaurare au impus absolut toate genurile de lucrări, începând de la acoperiș până la ornamente”, a spus Cristi Constantinescu, reprezentanta firmei de construcții.

Proiectul a fost finanțat din Fonduri Structurale, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Comentarii Facebook


Știri recente