Oaspeți de seamă în pelerinaj la mănăstiri vâlcene

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al Georgiei, au vizitat vineri,  29 septembrie 2016, mănăstirile vâlcene Hurezi și Bistrița. Alături de aceștia au fost prezenți ierarhi români, antiohieni și georgieni.

La Mănăstirea Bistrița, Preafericirea Sa a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

În cuvântul de bun-venit, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat succint istoria mănăstirii şi lucrarea obştii monahale, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Mănăstirea Bistrița este unul din asezămintele monahale ale Arhiepiscopiei Râmnicului unde există ateliere de pictură, broderie, sculptură şi de cizelură. Cel mai mare tezaur al mănăstirii este reprezentat de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulţumit pentru primire. De asemenea, Preafericirea Sa a rugat obştea mănăstirii să poarte în rugăciune pe fraţii lor ortodocşi din Orient.

Vă rugăm să vă rugaţi pentru restaurarea păcii în Siria, pentru stabilitatea Libanului şi pentru binele Orientului Mijlociu în general. Zilele acestea sunt destul de dificile, aşa cum ştiţi, mai ales pentru Siria, a precizat Preafericirea Sa.

În semn de mulţumire şi recunoştinţă, maica stavroforă Anastasia Honciu, stareţa Mănăstirii Bistriţa, a dăruit Preafericitului Părinte Ioan al X‑lea o icoană în care este reprezentat Mântuitorul Hristos, iar Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Mitropolit de Rustavi, o icoană în care este reprezentată Maica Domnului, ambele icoane fiind lucrate în atelierul de pictură al mănăstirii. La finalul vizitei, cei prezenți s‑au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi au vizitat muzeul Mănăstirii Bistriţa.

Pelerinajul la mănăstirile vâlcene a continuat cu vizita la Mănăstirea Hurezi. Aici, Întâistătătorul Bisericii Antiohiene a plantat, în incinta  curții așezământului monahal, un brad, aceasta fiind o veche tradiție românească la  vizita unui patriarh ortodox.

În aceeași zi, delegația Patriarhiei Georgiei împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au vizitat mănăstirile Dintr-un Lemn și Govora.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente