O nouă etapă a Campaniei „Sănătate pentru sate”, în comuna Vidra

Caravana „Sănătate pentru sate” a ajuns sâmbătă, 12 martie 2016, în comuna Vidra din județul Ilfov. Începând cu orele 10:00, pacienți de toate vârstele au fost consultați de medici specialiști în recuperare medicală, cardiologie, stomatologie, diabet și nutriție, psihologie, psihiatrie pediatrică, psihiatrie adulți, medicină internă, pediatrie, medicină de familie. Acțiunea s-a desfășurat în cabinetele medicale ambulante amenajate în sălile de curs ale Liceului Teoretic „Alexandru Rosetti” din localitate.

Echipa voluntarilor a fost formată din 10 medici, 10 asistenți medicali, dar și personal auxiliar, toți voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

„Vountarii au venit din dragoste pentru semeni”, a subliniat Ana-Maria Vasilățeanu, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului: „Este și cazul Elenei Mirea, asistent medical dietetician, care atunci când am întrebat-o de ce nu a lipsit la nicio acțiune a campaniei, ne-a răspuns radiind de fericire că a venit «din dragoste pentru oameni!» A continuat emoționată, cu ochii în lacrimi, că a lipsit doar în ziua în care a fost la un curs de diabet”.

Prevenția este motivul principal care se urmărește prin acest program social-umanitar

Georgeta Mihu, medic stomatolog, atrage atenția asupra importanței prevenției în rândul controlului medical, nu doar stomatologic, atât în rândul copiilor, dar și al adulților: „Scopul acestei acțiuni umanitare este în primul rând acela de educare a generației tinere și foarte tinere în menținerea unei igiene corespunzătoare a aparatului dento-maxilar. Este important să îi facem pe cei mici, dar și pe părinții lor să înțeleagă cât de importantă este igiena. O conștientizare privind afecțiunile grave care pot fi rezolvate sau chiar evitate mult mai ușor la copiii de până la 14 ani. Am observat că există o reticență, o teamă față de prezentarea la medicul stomatolog, iar noi încercăm să ajungem în sufletele lor și să îi facem să înțeleagă că tratamentul este esențial și trebuie să fie o preocupare pentru părinți și copii. Prezența la medicul stomatolog trebuie să fie o preocupare permanentă, iar stomatologul trebuie să fie perceput asemenea medicului de familie. ”

Părintele Cezar Dumitrașcu, Consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic, a mărturisit că la această etapă a campaniei s-au prezentat pacienți din toate grupele de vârstă.

„Am avut pacienți din toate grupele de vârstă, cei mai mulți bătrâni care s-au prezentat cu afecțiuni cardiace și reumatologice. Adulții în putere au fost iarăși mulți și am constatat cu durere în suflet că marea majoritate nu aveau loc de muncă, deci erau oameni fără asigurare medicală. Și au mai venit și foarte mulți copii cu probleme grave de nutriție”, a precizat Părintele Cezar Dumitrașcu.

Cazurile care au necesitat consult de specialitate și investigații suplimentare la clinicile și spitalele din București au fost trimise și programate în prealabil de către medicii voluntari.

Dumnezeu lucrează în ambele slujiri, prin mâna preotului, când aduce liniștea sufletească și prin mâna medicului, care tratează bolnavul

Părintele Cristian Nicolae Preda, parohul Bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Protoieria Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor, a subliniat faptul că „Dumnezeu lucrează în ambele slujiri, prin mâna preotului, când aduce liniștea sufletească, și prin mâna medicului care tratează bolnavul”.

„Campania Sănătate pentru sate este o acțiune umanitară, înainte de toate, întrucât vocațiile preotului cu ale medicului se întâlnesc îndeosebi în slujirea aproapelui; cu atât mai mult, când această acțiune socială este făcută în mod voluntar, fără a aștepta decât răsplata de la Dumnezeu. Preotul într-o parohie nu este doar un mijlocitor între Dumnezeu și oameni și implicit cel care aduce echilibrul sufletesc, ci poate fi și un mijlocitor între medici și oameni. Preotul este cel care cunoaște atât suferințele trupești și sufletești, cât și bucuriile credincioșilor din parohia pe care o păstorește. Astfel, prin acțiunea aceasta umanitară, realizată prin conlucrarea preotului cu a medicilor, se arată că Dumnezeu lucrează în ambele slujiri, prin mâna preotului, când aduce liniștea sufletească și prin mâna medicului, care tratează bolnavul. Campania Sănătate pentru sate, este benefică întrucât previne și îndrumă pacienții pe calea însănătoșirii trupești”, a spus părintele Cristian Nicolae Preda.

Ca şi la acţiunile precedente, Carrefour România a oferit pachete cu produse de igienă personală, fiind unul dintre partenerii de nădejde ai campaniei “Sănătate pentru sate”.

În urma protocolului încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătății (03 septembrie 2015), Campania Sănătate pentru sate a debutat în data 12 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente