O catapeteasmă din secolul 19 a fost resfințită de Episcopul Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a resfințit sâmbătă catapeteasma Bisericii din Cocorăștii Grind, județul Prahova. Catapeteasma datează din anul 1883 și a fost restaurată recent.

Pe lângă acest eveniment, comunitatea parohială din Cocorăștii Grind s-a bucurat de prezența unui fragment din moaștele Sf. Nectarie de la Eghina. Racla a fost dusă în localitatea prahoveană vineri de la Mănăstirea Radu Vodă din București.

Credincioși prahoveni se închină moaștelor Sf. Nectarie. ©Trinitas TV

Sute de credincioși prahoveni au adus cinstire moaștelor Sf. Nectarie care au fost purtate vineri seară în procesiune pe străzile din localitate, apoi așezate într-un foișor din curtea lăcașului de cult.

Episcopul Timotei despre rugăciunea stăruitoare

După sfințirea catapetesmei, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei din 8 septembrie 2018, Preasfinția Sa a subliniat că „Nașterea Maicii Domnului ne arată că rugăciunile stăruitoare făcute către Dumnezeu nu rămân fără un răspuns, așa cum n-au rămas fără răspuns nici rugăciunile dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana”.

Episcopul Timotei s-a întrebat cine ar mai avea atâta răbdare și stăruință în rugăciune.

Cine dintre noi ar mai avea răbdare ca ani îndelungați să ceară ceva de la Dumnezeu și totuși să stăruie în această rugăciune și în fapte bune, așa cum făcea Ioachim pentru Templul din Ierusalim și pentru toți cei pe care-i întâlnea?

Câți dintre noi mai au răbdare ca până la vremea bătrâneților să ceară ceva de la Dumnezeu și chiar dacă nu a primit la vremea când a cerut, să rămână încrezători în primirea răspunsului așteptat?

PS Timotei oficiază hirotesia în iconom. ©Trinitas TV

Preasfinția Sa a precizat că părinții Maicii Domnului ne-au oferit „exemplu de rugăciune stăruitoare, îndelungată, care nu și-a pierdut niciodată frumusețea și căldura ei”.

Ei reprezintă adevărații părinți care cer ani la rând ca Dumnezeu să le trimită un prunc, în comparație cu alți părinți, care în timpul purtării jugului căsătoriei lor pierd pe mulți dintre pruncii pe care i-a trimis Dumnezeu.

„Va trebui să învățăm că Dumnezeu trimite binecuvântarea lui asupra celor care îl caută stăruitor, iar această binecuvântare se retrage de la cei care nu fac voia Lui”, a atras atenția la final Episcopul Timotei Prahoveanul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Pr. paroh Andrei Mihail Bîja a fost hirotesit iconom, iar mai mulți credincioși care s-au implicat în lucrările de restaurare a catapetesmei resfințite au primit Diplome omagiale cu medalie și Distincții de vrednicie.

Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente