„Numai postind creşte în noi foamea după Dumnezeu, iar rugăciunea ne intră mai uşor în inimă”, îndeamnă IPS Serafim

În mesajul pastoral transmis cu prilejul Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai şi începutul Postului Mare, IPS Serafim îndeamnă credincioşii să postească pentru că numai astfel ‘creşte în noi foamea după Dumnezeu, iar rugăciunea ne intră mai uşor în inimă’.

Pornind de la textul biblic citit duminică, Părintele Mitropolit subliniază că acesta tratează iertarea greşelilor semenilor, modul în care trebuie să postim şi libertatea inimii faţă de bunurile materiale.

Pentru a primi iertarea de la Dumnezeu trebuie ca mai întâi să-i iertăm pe cei ce ne-au greşit, avertizează Mitropolitul Germaniei care precizează mai departe că ‘neiertarea poate duce uşor la certuri şi conflicte şi chiar la războaie’.

‘Toate certurile dintre oameni se nasc din lipsa de iubire şi de iertare. Nu iubim cu adevărat dacă nu suntem capabili să iertăm. Numai cine iartă, dovedeşte că iubeşte. Ţinerea de minte a răului are de asemenea consecinţe negative asupra sănătăţii sufleteşti şi trupeşti’, explică Înaltpreasfinţia Sa.

Abordând tema postului, Mitropolitul menţionează că deşi postul este o practică generală în toate religiile, ‘numai creştinismul dă postului sensul lui adevărat’. Prin urmare, ‘numai postind creşte în noi foamea după Dumnezeu, iar rugăciunea ne intră mai uşor în inimă’. Dobândim astfel ‘o inimă compătimitoare, sensibilă la nevoile semenilor’ pentru că ‘postul este rânduit de Dumnezeu nu pentru omorârea trupului, ci pentru biruirea patimilor care ne ucid trupul’.

În continuarea mesajului pastoral, IPS Serafim vorbeşte despre bunurile materiale şi starea de fericire. ‘Mulţi oameni cred că fericirea stă în a avea bani mulţi, case  şi maşini frumoase. Şi de aceea sunt într-o permanentă goană ca să adune cât mai mult, încât n-au timp să se bucure de osteneala lor. Se întâmplă că mulţi au de toate, dar n-au înţelegere în familie sau nu se pot bucura de copii’.

Fericirea, continuă ierarhul, constă în ‘detaşarea sufletească’ faţă de bani şi bunurile materiale. ‘Cu cât suntem mai liberi sufleteşte faţă de bunurile materiale şi-L căutăm pe Dumnezeu, cu atât mai mult ne putem bucura de viaţă, de familie, de copii şi de semenii noştri. Secretul fericirii constă tocmai în a da şi altora din ceea ce avem’, explică Mitropolitul.

Prin post şi rugăciune ni se deschide inima ‘spre semenii noştri aflaţi în lipsuri’. IPS Serafim adresează membrilor comunităţilor din Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord îndemnul de a sprijini pe semenii din România, aflaţi în situaţii de dificultate, deoarece este o datorie de ‘credinţă şi conştiinţă’.

La finalul pastoralei, Mitropolitul aduce în atenţie tradiţia citirii zilnice a Psaltirii în Postul Mare şi al Crăciunului şi o recomandă ca fiind folositoare ‘în orice vreme a anului’.

Textul integral poate fi citit aici.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente