Nu ne putem mântui numai prin evlavie dacă nu suntem și milostivi

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, în Duminica a XII-a după Rusalii, la Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice de la Sf. Ev. Matei, capitolul al XIX-lea, versetele de la 16 la 26.

Patriarhul României a spus că atașarea de bogății face anevoioasă mântuirea oamenilor: „Nu este suficient să fii evlavios și credincios, nu e suficient să fii corect în comportamentul tău moral față de oameni, nu e suficient să nu ucizi, să nu desfrânezi, să nu furi, să nu minți sau să nu înșeli, să nu mărturisești strâmb. Nu este suficient să te abții de la rău, ci trebuie să faci și mult bine ca să fii desăvârșit. Iar cel mai mare bine pe care-l putea săvârși acest tânăr bogat față de aproapele său era ajutorarea săracilor, milostenia față de ei. Tânărul bogat era un om moral și evlavios, dar zgârcit . Bogatul evlavios și corect din punct de vedere moral era totuși în adâncul inimii un om zgârcit, prea mult înrobit de avuție și prea puțin darnic. Iar Mântuitorul Iisus Hristos vrea să îi spună tânărului bogat că va fi desăvârșit numai când va fi și milostiv sau darnic”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai arătat faptul că pentru a dobândi darurile cerești netrecătoare omului îi este greu să se despartă de lucrurile materiale: „Din Evanghelie se constată dificultatea omului de a se dezlipi de avuțiile sale limitate și trecătoare, pentru a dobândi daruri cerești netrecătoare, de a renunța la ceva material și trecător, pentru a se uni cu Cineva netrecător, cu Dumnezeu Însuși. Deci, Hristos Domnul ne arată că nu ne putem mântui numai prin evlavie dacă nu suntem și milostivi, mai ales dacă avem multe bunuri materiale. Când nu posedăm bunuri materiale sau bani, milostenia noastră se poate arăta prin cuvântul bun, prin fapta bună, prin sfătuirea bună și mai ales prin rugăciunea pentru altul. Însă, când avem bogății materiale, milostenia se arată mai ales ajutându-i pe cei săraci. De aceea, Biserica nu a dezvoltat în istorie numai Liturghia, ci și Filantropia, adică ajutorarea celor nevoiași atât duhovnicește, cât și material”.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente