Noul stareț al Mănăstirii Giurgeni a fost instalat în a Doua Zi de Înviere

IPS Ioachim a oficiat în  a Doua Zi de Înviere Sfânta Liturghie la mănăstirea Giurgeni din județul Neamț. Cu acest prilej, a fost instalat și noul stareț al mănăstirii, Părintele Protosinghel Nicolae Dănilă.

În timpul slujbei a fost comemorat vrednicul de pomenire Părintele Arhimandrit Antonie Jeflea, fostul stareț al acestui așezământ monahal, trecut la cele veșnice în 18 februarie 2018.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, a vorbit despre alegerea noului stareț, oferind câteva precizări referitoare la motivația alegerii Părintelui Nicolae.

„Această numire de stareț presupune deodată cinste și cruce, pe care Părintele Nicolae, ajutat de frații de la mănăstire, le va duce cu responsabilitate și demnitate. El nu va conduce singur această obște, ci ajutat de frații săi întru slujire”, a spus Arhim. Serafim Huzdup.

Citirea Gramatei Chiriarhale

Cuvântul părintelui Arhimandrit Serafim a fost urmat de citirea Gramatei Chiriarhale în care au fost precizate argumentele deciziei ierarhului de a alege noul stareț, precum și atribuțiile pe care va trebui să le îndeplinească. Această alegere a fost luată în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial din data de 4 aprilie 2018.

Cuvântul Arhiereului, adresat stareţului şi credincioşilor

După oficierea slujbei de învestire în demnitatea de stareț al Mănăstirii Giurgeni de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și înmânarea însemnelor specifice, bastonul și Gramata chiriarhală, arhiereul a adresat noului stareț și credincioșilor prezenți un cuvânt, precizând care este rolul starețului într-o obște.

„Un stareț este cel care vizualizează prezența episcopului în comunitatea unde este instalat, prin aceasta toată obștea având identitate în Iisus Hristos, Domnul nostru. Această alegere de stareț se face în cadrul liturgic, deoarece Liturghia are nu numai un aspect liturgic, ci și unul de mulțumire. Tot așa este și viața unui stareț, o jertfă în perspectiva răscumpărării, o liturghie de după liturghie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Cuvântul noului stareţ

La rândul său, noul stareț a rememorat în cuvântul rostit anii petrecuți în ascultare alături de părintele Antonie la această mănăstire și lucrarea împlinită de el în aceste locuri. Apoi, în fața ierarhului și a celor prezenți și-a luat angajamentul că va continua lucrarea misionară a părintelui Antonie.

La final, noul stareț a fost felicitat de cei prezenți, iar peste 800 de pachete cu alimente au fost împărțite pelerinilor.

Foto Credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

 

Comentarii Facebook


Știri recente