Noua biserică a Parohiei Mărcuța va fi sfințită

Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” a Parohiei Mărcuța din cartierul bucureștean Pantelimon va fi târnosită mâine, 3 noiembrie.

În imediata apropiere a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Mărcuța din Protoieria II Capitală s-a înălțat, în ultimii ani, o nouă biserică. „Având în vedere dorința credincioșilor Parohiei Mărcuța de a le asigura un spațiu necesar desfășurării activităților liturgice mai mare ca dimensiune decât biserica monument istoric din incintă, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Consiliul parohial și preoții slujitori ai acestei parohii au inițiat demersurile necesare construirii noului lăcaș de rugăciune. Construirea unei noi biserici era necesară nu numai pentru crearea spațiului liturgic cerut și de prezența din ce în ce mai numeroasă a credincioșilor, ci și din perspectiva existenței unui spațiu necesar desfășurării serviciului divin la momentul în care ansamblul mănăstiresc, ce cuprinde vechile ziduri ce împrejmuiesc incinta și biserica monument istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, va trebui supus lucrărilor de consolidare și restaurare, fisurile vizibile în structură impunând o atenție sporită”, a precizat pentru „Ziarul Lumina” pr. paroh Ioan Roșescu.

Binecuvântarea pentru noua biserică a Parohiei Mărcuța a fost acordată în luna septembrie 1999. În 2000 au fost sfințite amplasamentul și demisolul lăcașului de cult, în urma finalizării primei etape a lucrărilor, iar din luna noiembrie a anului 2000 au fost demarate lucrările de construire a bisericii.

Noua biserică a fost împodobită prin frumoase lucrări de sculptură în piatră pentru ancadramentele la uși și la ferestre, prin lucrări de pictură murală în tehnica fresco, dotarea cu mobilier din lemn de stejar sculptat și alte lucrări necesare desfășurării serviciilor liturgice.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Mărcuța este unul din vechile monumente istorice din veacul al XVI-lea din Capitală, construit în timpul domniei lui Mihnea Turcitul. În timpul ocupației austriece (1789-1791), la Mănăstirea Mărcuța a fost înființat un spital, iar timp de un veac, până în 1924, la acest așezământ au fost adăpostiți bolnavii alienați mintal. În anul 1891, mănăstirea a devenit biserică de mir.

Comentarii Facebook


Știri recente