Nouă ani de slujire la Gandia-Oliva

La nouă ani de la înființarea oficială a Parohiei „Sfântul Dumitru și Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Gandia-Oliva, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, a slujit duminică, 3 martie, Sfânta Liturghie arhierească, fiind pentru a treia oară în mijlocul românilor de aici, informează episcopiaspanieiportugaliei.es

Ca de fiecare dată, venirea ierarhului în mijlocul lor a fost un prilej de mare bucurie, l-au întâmpinat cu cozonac și sare, iar copiii s-au îmbrăcat în straie populare, pentru a aduce aminte de tradițiile noastre românești pe care le-au păstrat chiar și departe de țara lor.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a deslușit Pilda întoarcerii Fiului Risipitor, vorbindu-le credincioșilor despre singurătate, despre legăturile familiale care, dincolo de spațiu și timp, ne unesc mereu și rămân puternice, întocmai cum Tatăl nostru Cel ceresc ne poartă de grijă oriunde ne-am afla și ne primește cu brațele deschise atunci când ne pocăim și ne întoarcem la El.

Și între românii din Gandia și Oliva s-au creat de-a lungul timpului legături trainice, astfel că sărbătoarea parohiei lor este și sărbătoarea fiecărui credincios în parte, în frunte cu preotul lor paroh, pr. Emanuel Pop. În anul 2003 a venit în această zonă pentru a pune bazele unei parohii ortodoxe românești, pentru a avea o biserică, pentru a-i aduna pe români într-un spațiu al lor, lucru care i-a unit mai târziu și pe alte planuri.

În paralel, părintele Emanuel a depus primele eforturi pentru închegarea parohiilor din Benidorm și Aielo de Malferit.

Concentrându-se, însă, pe misiunea din Gandia și Oliva, a început să slujească într-un spațiu pus la dispoziție de Biserica Romano-Catolică, unde au fost găzduiți timp de 5 ani. Din păcate, numărul celorlalte activități organizate în aceeași încăpere, de către diferite asociații, a crescut mult, astfel că au fost nevoiți să caute un alt spațiu de slujire. Au beneficiat în continuare de sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Valencia, primind o biserică ce era folosită mai mult în timpul verii, când era sezon estival, ceea ce le-a oferit o mai mare libertate. În 2006 s-au mutat aici, iar concomitent cu participarea la sfintele slujbe au început să facă ceva și pentru biserica lor. Au împodobit-o cu icoane ortodoxe, au montat un iconostas și slujesc aici până astăzi. În plus, orice fel de lucrări de modernizare a spațiului sunt efectuate aici, se fac într-un anumit procent și prin contribuția financiară a parohiei noastre.

Colaborarea dintre parohia din Gandia și Arhiepiscopia de Valencia se bazează nu doar pe ajutorul pe care catolicii ni l-au acordat nouă, ci și pe o frumoasă și rodnică acțiune în care s-a implicat părintele Emanuel în ultimii ani. Este vorba de numeroase excursii organizate printr-o agenție de turism din Valencia, în care preoții catolici au ocazia să ne cunoască și ei religia noastră, cultura noastră românească, să ne viziteze și ei țara și chiar să slujească în biserici romano-catolice din România. Aceste pelerinaje s-au intensificat în ultimii ani, fiind organziate acum periodic, iar părintele Emanuel, în calitate de ghid, a căutat mereu modalități prin care și preoții spanioli să fie găzduiți în țara noastră, să intre în contact cu tot mai multe realități și să poată participa la slujbele lor.

După eforturi ce s-au întins pe ani de zile, în Gandia-Oliva comunitatea este acum omogenă, puternică, părintele Emanuel reușind să contureze o parohie unită care răspunde promt de fiecare dată apelurilor Bisericii. Jertfa parohului susținut în tot acest timp de familia sa și de părinți, ca de altfel a întregii parohii, și-a primit răspunsul în această duminică: Preasfințitul Părinte Timotei i-a acordat părintelui Emanuel Pop rangul de iconom, pentru întreaga activitate pastoral-misionară de până acum, dar și ca o încurajare de a continua și dezvolta ceea ce a început, într-un spațiu în care românii au tot mai multă nevoie de ajutorul preotului și al Bisericii.

Slujirea în biserică se îmbină armonios și aici, ca în multe alte parohii ale eparhiei noastre, cu un demers cultural-educativ la care copiii și tinerii enoriași răspund cu bucurie de fiecare dată. Vorbim de o școală parohială, coordonată de doamna preoteasă Gabriela încă din anul 2004. Cu ocazia sărbătorilor religioase, culturale și naționale mai importante, se organizează serbări, cei mici prezentând poezii, cântece sau scenete, pentru care se pregătesc cu aproximativ o lună înainte. Următorul moment de acest fel este chiar 8 Martie – Ziua Mamei.

Comentarii Facebook


Știri recente