Nașterea Domnului în Parohia Hârbovăţul Nou din Mitropolia Basarabiei

În ziua prăznuirii Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, joi, 07 ianuarie 2016, pe stil vechi, Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din satul Hârbovăţul Nou, raionul Anenii Noi, după cum informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Liturghie a fost citită Pastorala la Nașterea Domnului a Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, după care Preasfințitul Părinte Antonie l-a felicitat pe părintele paroh Victor Bejan şi comunitatea din Hârbovăţul Nou cu ocazia marii sărbători creştine.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Antonie a vorbit şi despre prăznuirea Naşterii Domnului, obiceiului colindatului şi obiceiul de a face daruri în această perioadă: „Este greşit dacă sărbătorirea Naşterii Domnului se va opri doar la parte gastronomică, care se pare că prevalează în aceste zile. Să ne întrebăm, oare în măsura cuvenită înţelegem noi esenţa acestei mari sărbători? Ce înseamnă ca Dumnezeu să coboare pe pământ, să intre în istorie, să ia trup omenesc, pentru ca pe creatura sa iubită – omul – să o ridice la cele cereşti, la cele veşnice. Înţelegem noi oare acest lucru cu adevărat? Dacă am înţelege, nu am fi, atunci, atât de răi? Atât de orgolioşi? Atât de zgârciţi? Atât de invidioşi? Nu. Am fi mai buni, mai înţelegători cu cei din jur, mai grabnici de ai ajuta. Sărbătoarea Naşterii Domnului ne aminteşte că trebuie să fim buni. Pentru că bun este Dumnezeu şi noi avem această chemare de a ne semăna cu El”.

La final, ierarhul Mitropoliei Basarabiei, preotul paroh şi creştinii prezenţi la Sfânta Liturghie au fost colindaţi de mai mulţi copii. Fiecare copil a fost răsplătit cu daruri, după vechiul obicei, iar Preasfințitul Părinte Antonie le-a dăruit tuturor celor prezenţi la sfânta slujbă câte cărticică de învăţătură ortodoxă.

Părintele Victor i-a felicitat la rândul său pe toți credincioșii şi a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, menţionând că „prin rânduiala sfântă anul acesta PS Antonie este din nou la Hârbovăţul Nou, fiind o mare binecuvântare pentru comunitatea noastră”.

Mulţumim lui Dumnezeu şi vă mai aşteptăm Preasfinţite Părinte să ne mai binecuvântaţi şi cu alte ocazii”, a spus părintele Victor.

Conform recensământului din 2004 în Hârbovăţul Nou, raionul Anenii Noi, locuiesc 484 de oameni. Fiind o localitate mică, hârboviţenii n-au reuşit să ridice un sfânt locaş până, în primăvara anului 2011, când prin decizia Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, preot la Hârbovăţul Nou a fost numit părintele Victor Bejan. La acea dată, pereţii sfântului locaş erau ridicaţi până la centura de sus, construcţia aflându-se la etapa respectivă de mai mulţi. Printr-o jertfă exemplară, părintele Victor, într-o perioadă de aproximativ un an, a reuşit să facă lucrări importante, încât să se poată oficia slujbele în noul locaş. Slujbe arhiereşti în noul locaş din Hârbovăţul Nou au fost oficiate: Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (8 noiembrie 2013) şi Preasfințitul Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului (3 august 2014, 8 noiembrie 2014, 7 ianuarie 2015, 22 februarie 2015, 24 mai 2015, 29 noiembrie 2015 şi 7 ianuarie 2016).

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Statistici | Filantropie şi dăruire pentru semeni. Mii de persoane au beneficiat de Programele „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate”

Prin programele Sănătate pentru Sate şi Prevenție și educație pentru sănătate, derulate cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, mii de români au fost îndrumaţi şi ajutaţi pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ei au fost consiliaţi de…

Patriarhul Daniel la Curtea de Arges

Primire călduroasă a Patriarhului Daniel la Curtea de Argeș. Preafericirea Sa va participa la evenimentele dedicate celor 500 ani de existență a ctitoriei Sfântului Neagoe Basarab

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns luni seară la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde a fost întâmpinat de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de sute de credincioși, între…