Muzeul Mănăstirii Zamfira

Mergând pe șoseaua paralelă cu drumul național 1 A către Cheia, pe raza Comunei Lipănești, se ajunge la Mănăstirea Zamfira, ctitorie din timpul epocii fanariote. Dintre sihăstriile întemeiate pe Valea Teleajenului (Văleni, Cheia, Suzana, Crasna), Zamfira a fost ultima ctitorită, în anul 1743, informează TRINITAS TV.

Așezământul monahal Zamfira datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Ansamblul cuprinde două biserici: una veche, numită și „biserica mică”, situată în cimitir și „biserica mare”, aflată chiar în incintă. Prima are hramul „Sfânta Treime”, fiind construită între anii 1719 – 1743 de Zamfira, soția lui Manuel Apostol – om de încredere la curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Cel de-al doilea lăcaș de cult cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Nifon” este ctitorie a Mitropolitului Nifon și este construit între anii 1855 – 1857. Importanța artistică a acestei biserici constă în pictura sa, fiind primul lăcaș de cult pictat în întregime de Nicolae Grigorescu, la vârsta de 18 ani. Mai mult, această pictură e unicat, fiind singura executată în „frescă” de marele pictor.

În incinta ansamblului monahal a fost amenajat un spațiu destinat unei colecții de artă bisericească unde sunt expuse obiecte cu valoare de patrimoniu.

Alături de icoane, cărți vechi, țesături, veșminte, cruci și obiecte decorative, în muzeu se mai păstrează o strană pictată în 1857 de Nicolae Grigorescu.

Comentarii Facebook


Știri recente