Muzeul de Etnografie Tulcea | Expoziție dedicată Anului Omagial 2017

Sediul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea a găzduit marți, 24 octombrie 2017, expoziția temporară cu tema Icoana este viață. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor partenere: Sorin Ailincăi, manager al I.C.E.M. Gavrilă Simion, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

În cadrul acțiunii culturale au mai luat parte: prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și educație din Tulcea, preoți, profesori, medici și foarte mulți elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Casian și de la Liceul de Arte George Georgescu.

După rostirea alocuțiunilor, corul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea a interpretat un buchet de cântece religioase, informează părintele Felix Neculai, consilier mass-media al Eparhiei.

Expoziţia prezintă populația creștină a Dobrogei de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea. Obiectelor expuse sunt provenite din cadrul Muzeului de Etnografie, din colecţia Centrului Eparhial Tulcea și din colecții particulare.

La montarea secvențelor expoziționale au fost utilizate icoane, iconostase, uși împărătești, sfântul chivot, cununii, aghiazmatar, veșminte preoțești, candele, pristornice, sfeșnice. De asemenea, au fost folosite și obiecte de artă populară precum: ștergare dobrogene sau chindee ardelenești, port tradițional din Dobrogea, dar și din alte zone etnografice ale țării.

Discursul expozițional este construit din perspectiva săteanului ce se naște, crește, este chemat la oaste, se căsătorește, își cultivă pământul și își primenește sufletul. În tot acest parcurs el este însoțit de icoane și de rugăciuni pe care le rostește singur sau le rostesc pentru el, mama, nașa, părinții, preotul, oamenii din sat.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 24 octombrie 2017 – iulie 2018. Evenimentul este dedicat Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești. Acesta este organizat de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea, în colaborare cu Episcopia Tulcii.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente