Muzeu de obiecte vechi bisericeşti inaugurat la Gyula

Joi, 13 noiembrie, în oraşul de reşedinţă al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, la Gyula, a avut loc inaugurarea muzeului de obiecte vechi bisericeşti al eparhiei, după cum ne-a transmis George Giurgiu. Slujba de binecuvântare a sediului instituţiei a fost săvârşită de Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Chirirarhul locului.

Alături de cei doi ierarhi, la momentul festiv de inaugurare a sediului Muzeului Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au participat numeroşi clerici şi credincioşi ai eparhiei, reprezentanţi ai statului ungar şi ai diplomaţiei româneşti de la Budapesta, dar şi oaspeţi din ţară. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, muzeul a fost pus sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Mărturie despre vechimea şi valoarea comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria

În deschidere, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit celor prezenţi despre importanţa acesteui eveniment pentru comunitatea românească de aici. „Trăim cu toţii astăzi, o zi de mare bucurie şi am putea chiar să spunem că este o zi istorică pentru comunitatea ortodoxă românească din Ungaria, ziua în care un vis de aproape două decenii al acestei comunități prinde viață, prin inaugurarea Muzeului Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la care suntem cu toții părtași. Colecția de obiecte vechi biericeşti a eparhiei a început să ia ființă în anul 1989, când toate obiectele bisericești de valoare de la parohiile noastre au început să fie adunate la Vicariatul Ortodox Român de la Jula, din vremea aceea, devenit mai târziu Episcopie, unde aceste obiecte își așteptau ceasul în care să intre din nou în circuitul public, pentru a aduce mărturie tuturor despre vechimea și valoarea acestei comunități. Această colecție a fost realizată în principal în decurs de doi ani (1989-1991), dar adunarea obiectelor bisericești a continuat mereu, de atunci și până astăzi și ea a cuprins piese bisericești împărțite în patru domenii: obiecte de cult, folosite la sfintele slujbe, icoane pe sticlă și lemn, cărți vechi de cult, şi textile bisericești. La acestea se adaugă şi numeroase documente adunate de la diferite parohii, cum sunt matricolele botezaților, ale cununiilor și înmormântărilor, protocoalele ședințelor eparhiale și alte documente”, a precizat Preasfinţitul Părinte Siluan.

De asemenea, ierarhul a subliniat sprijinul de care s-a bucurat Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei din partea statului ungar, în vederea înfiinţării acestui muzeu şi totodată, a mulţumit celor două muzeografe, Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu, care s-au ocupat îndeaproape pentru inventarierea şi organizarea tuturor obiectelor de patrimoniu, dar şi prezentarealor într-un album dedicat lor, numit „Vestigiile Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria”, apărut în două limbi, română și maghiară, și care a cunoscut două ediții tipărite, în anul 1999 și în 2013. În continuare, în cadrul festivităţii, la solicitarea Preasfinţitului Părinte Siluan şi din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, doamnele Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu au fost distinse cu Diploma Omagială și medalia Sfinților Martiri Brâncoveni, în semn de apreciere pentru întregul efort depus în realizarea muzeului.

Felicitări din partea primului Chiriarh al eparhiei

La eveniment a fost prezent şi cel dintâi Chiriarh al Episopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a adresat un cuvânt de felicitare şi binecuvântare clericilor şi credincioşilor de aici la cu prilejul acestui moment istoric pentru comunitatea ortodoxă românească din Ungaria.

„Doresc să transmit un gând de bucurie şi de recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri comuni care ne-au lăsat comoara pe care o admirăm în momentele acestea. Ceea ce se găseşte în muzeul care a fost inaugurat prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Siluan a fost pregătit în comunitate de sute de ani. Cei care au trăit în această comunitate şi s-au rugat, s-au împărtăşit din Preacuratele Taine ale lui Hristos, din potirele pe care le vedem acum în muzeu şi s-au rugat în faţa icoanelor expuse aici, s-au bucurat de dincolo împreună cu noi. Cred că este un motiv de mare bucurie duhovnicească pentru cei de astăzi, în special pentru românii din Ungaria, că pot beneficia de un muzeu în care să fie adăpostite valorile pregătite cu atâta dragoste şi cu atâta scumpătate de înaintaşii noştri comuni, de românii ortodocşi care au trăit pe aceste meleaguri, neîntrerupt, de sute de ani, de la începuturile formării poporului nostru”, a menţionat Preasfinţitul Părinte Sofronie.

Comentarii Facebook


Știri recente