Monahismul Ortodox Românesc. Istorie, contribuții și repertorizare, volumul al II-lea

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut recent, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cartea Monahismul Ortodox Românesc Istorie, contribuții și repertorizare, volumul al II-lea.

Cunoașterea istoriei monahismului ortodox românesc și a contribuției lui la promovarea culturii și artei românești în toate formele de manifestare( caligrafiere de manuscrise, tipărirea de carte bisericească, a lucrărilor cu profil istoric, literar sau de alt gen scrise de monahi, dar și arhitectură, pictură, iconografie, broderie, muzică, etc.) este un act de demnitate și o datorie a noastră de a respecta, păstra și promova valorile spirituale, istorice și culturale ale poporului român, se arată în Cuvântul Înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Volumul al II-lea al cărții este împărțit în două capitole: Spiritualitate-Cultură-Artă și Comuniune fraternă inter-ortodoxă. Mănăstirile Românești- Factor de unitate inter-ortodoxă.

În primul capitol al cărții, cititorii pot lectura articole ca: Spiritualitate monahală românească: Isihasm,paisihasm, note disctincte față de monahistmul altor Biserici Ortodoxe; Sfinții Cuvioși din mănăstirile românești;Biblioteci de mănăstire;Contribuția monahismului la activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române.

În al doilea capitol pot fi citite articole ca: Legăturile românilor cu Muntele Athos. Mănăstiri românești „închinate” ; Considerații privind statutul mănăstirilor din Țara Românească închinate Sfintelor Locuri (secolele XVIII – XIX);Proprietăți mănăstirești. Secularizarea din 1860-1864.

Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Galeriile Cuvântul Vieţii (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro.

Mai multe apariții editoriale AICI.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente
Vulturul Patriarhal - Foto comunicat

Precizări referitoare la ședințele de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și ale Sinodului Permanent din zilele de 17 și 18 august 2017

În ziua de joi, 17 august 2017, va fi prezentat și discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut și regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzațiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum…