Moment istoric la Palermo. Biserica românilor din localitate sfinţită de PS Siluan

Peste 2.000 oameni din toată Sicilia au participat duminică la slujba de sfinţire a Bisericii San Vito a Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie – Palermo. Slujba a fost oficiată în 12 februarie 2017 de Episcopul Ortodox Român al Italiei.

Potrivit hrisovului de sfinţire, lăcaşul de cult este închinat Praznicului Bunei Vestiri, Sfântului Haralambie şi Sfântului Mucenic Vitusie. Întrucât la slujbă au participat şi creştini din Biserica Catolică, rânduiala sfinţirii a avut ectenii şi rugăciuni şi în limba italiană, după cum ne-a transmis Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

La finalul Slujbei de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Siluan a mulţumit autorităţilor locale din Palermo pentru buna colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Sfântul Haralambie. În continuare, a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

După citirea textului biblic, PS Siluan a rostit un cuvânt în care a vorbit despre semnificaţiile Parabolei Fiului risipitor.

În semn de preţuire pentru efortul depus de românii din Palermo, ierarhul a oferit la finalul slujbei un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Giacinto, din cele ale Sfintei Muceniţe Placide şi ale Sfintei Muceniţe Lucia de la Siracusa – Sicilia, însoţite de actul de donaţie.

Trebuie menţionat şi că Episcopul Ortodox Român al Italiei l-a hirotesit protopop pe părintele Nicolae Chilcos, pe seama Protopopiatului Misionar Sicilia, Sfinţia Sa primind cu acest prilej Gramata Episcopală şi crucea pectorală.

Eminenţa Sa, Monsenior Corrado Lorefice, Arhiepiscop de Palermo, a mulţumit comunităţii româneşti din Provincia Sicilia pentru că a participat la momentul prilejuit de sfinţirea altarului de închinăciune.

Credincioşii au trecut prin Sfântul Altar, iar apoi au primit câte un pachet cu alimente.

***

Lucrările de înfrumuseţare la Biserica Sfântul Haralambie – Palermo s-au finalizat anul acesta. Locaşul a fost încredinţat parohiei româneşti în luna aprilie 2013. Lucrările de pictură în tehnica tempera grasă, pânză aplicată pe perete, s-au executat în perioada 2014-2015 de către o echipă de pictori români, condusă de maeştrii Daniel și Elena Georgiana Enache.

Comentarii Facebook


Știri recente