Moment aniversar pentru IPS Mitropolit Andrei

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, aniversează în 25 martie 2016 instalarea ca Mitropolit.

Înaltpreasfinţia Sa s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus (judeţul Maramureş), din părinţii Andrei şi Elena, ca primul dintre cei trei copii (urmat de un frate, astăzi inginer în Sibiu şi de o soră, astăzi preoteasă-învăţătoare în Maramureş).

A urmat liceul în Cehul Silvaniei (Astăzi Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti”) şi cursurileFacultăţii de Construcţii Căi FeratedinBucureşti(între anii 1967-1972). A fost repartizatinginerlaÎntreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Din 1976 a urmatInstitutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu(licenţa în 1978). În 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Clujului, Dr. h.c. Teofil Herineanu, activând apoi capreot paroh timp de şapte ani înoraşulTurda(judeţul Cluj). În 1985 a fost transferat, la solicitarea Episcopului Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română „Maieri I” dinAlba Iuliaşi numitvicar administrativ.

A urmatcursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti(începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe Arhid. Prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii –Teologie Sistematică– sub îndrumarea Acad. Prof. univ. dr. Pr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie”în anul 1998.

În februarie 1990 a fost ales (de către Sfântul Sinod al B.O.R.) şi hirotonitarhiereu-vicarpentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenitepiscop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul dearhiepiscop.

În anul 2011 a fost ales (de către Sf. Sinod al B.O.R.)Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului,şi a fost instalat de către P. F. Patriarh Daniel, la 25 Martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente