Moaştele sfinţilor trebuie cinstite

În cuvântul de învăţătură rostit în Duminica a XX-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a spus: „Harul lui Dumnezeu lucrează prin trupul omenesc, iar trupul morţilor trebuie îngrijit cu respect şi moaştele sfinţilor trebuie venerate. Sfântul Chiril al Alexandriei tâlcuind Evanghelia după Luca în care se vorbeşte despre minunea învierii fiului văduvei din Nain spune că Mântuitorul Iisus Hristos a atins cu mâna Sa proprie sicriul în care se afla trupul tânărului mort ca să arate că prin trupul Său, Fiul lui Dumnezeu Întrupat poate dărui viaţă oamenilor întrucât El este Învierea şi Viaţa. Dar, Iisus S-a atins de sicriul care conţinea trupul unui om mort, deşi acest gest nu era unul obişnuit în tradiţia iudaică, şi pentru a ne învăţa că trebuie să ne apropiem cu respect de sicriul sau mormântul în care se află trupul omului decedat, deoarece trupul acesta este chemat la înviere şi la viaţă veşnică. Însă, respectul pentru sicriul şi mormântul în care se află trupul creştinului decedat trebuie să fie şi mai mare deoarece prin botez şi prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos din Sfânta Euharistie trupul creştinului a devenit templu al Duhului Sfânt, iar când unui creştin trecut la Domnul i se recunoaşte oficial de către Biserică sfinţenia vieţii sale, atunci osemintele lui se numesc sfinte moaşte sau sfinte relicve şi ele trebuie venerate sau cinstite împreună cu icoana sa, deoarece sfinţenia din sufletul sfântului a pătruns şi în materia trupului său, care este epifania sufletului său activ în toate faptele sale săvârşite pe pământ printre oameni. Moaştele sfinţilor care au trecut la Domnul sunt cinstite sau venerate nu pentru materia lor, ci pentru lucrarea harului Duhului Sfânt în ele şi prin ele, potrivit adevărului exprimat de către psalmist prin cuvintele: Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi. Numai harul Duhului Sfânt prezent în moaştele sfinţilor le dăruieşte acestora putere tămăduitoare şi sfinţitoare. Ele fiind într-o tainică legătură de har cu sufletul lor unit cu Dumnezeu, Izvorul vieţii veşnice”.

Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 7, versetele de la 11 la 16, citită astăzi la Sfânta Liturghie în toate locaşurile de cult face referire la minunea Învierii fiului văduvei din Nain săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Evangheliei de la Luca, capitolul 7, versetele de la 11 la 16 – See more at: http://basilica.ro/moastele-sfintilor-trebuie-cinstite-101229.html#sthash.zWirae0s.dpu

Comentarii Facebook


Știri recente