Mitropolitul Moldovei: Cel mai mare lucru din viața omului este smerenia

În Duminica Vameșului și Fariseului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul  Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Sfinții Împărați Constantin și Elena din Boureni, județul Iași.

Biserica Schitului din Boureni a fost neîncăpătoare duminică, 5 februarie 2017, pentru credincioşii veniţi în număr mare să participe la Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria și părintele Proclu Găinuţă, egumenul Schitului, informează doxologia.ro.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de câțiva monahi de la Mănăstirea Sihăstria, împreună cu un grup de elevi de la Seminarul Teologic Sfântul Vasile cel Mare din Iași.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a sistematizat învățăturile cuprinse în textul evanghelic în cinci sfaturi duhovnicești, între care cel mai important este trăirea în smerenie. Cele cinci sfaturi formulate de Înaltpreasfinția sa au fost:

  1. să avem grijă să nu lipsească din viața noastră dumnezeiasca Scriptură din care suntem datori să citim, cel puțin în zilele de sărbătoare;
  2. să nu uităm să mergem la Sfânta Biserică cât mai des cu putință, atât în zilele de duminică, cât și uneori în cursul săptămânii, la Sfintele Liturghii oficiate la bisericile parohiale și în mănăstiri;
  3. să înțelegem că cel mai mare lucru din viața omului este smerenia;
  4. să ne străduim să avem taina rugăciunii, gândindu-ne la păcatele pe care le-am săvârșit și iertând în același timp greșelile pe care alții le-au făcut împotriva noastră;
  5. să nu uităm această preafrumoasă și preacuprinzătoare rugăciune: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!».

***

Mica obşte monahală din Boureni, formată din trei vieţuitori, îl are ca egumen pe părintele ieromonah Proclu Găinuţă, și este subordonată Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț. Până în anul 1990 Schitul a fost închis, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserică numai în ziua hramului, pe 21 mai. Așezarea monahală a fost redeschisă în anul 1990 și dată în grija unor părinți de la Mănăstirea Neamț, iar din anul 1992 a fost încredințată Mănăstirii Sihăstria. În prezent se fac unele înnoiri, cum ar fi un beci pentru iarnă și un corp nou de chilii.

Comentarii Facebook


Știri recente