Mitropolitul Ardealului a sfinţit mănăstirea unde funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară

Sfinţirea Mănăstirii Dumbrava (2)

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a sfinţit duminică, 14 mai, biserica nouă a mănăstirii Dumbrava din judeţul Alba Iulia.

În cadrul aşezământului monahal funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţara noastră ce cuprinde: o casă de tip familial, un centru maternal, un adăpost pentru persoane vârstnice etc.

Biserica Ortodoxă Română, cel  mai mare filantrop în domeniul social 

Exemplul de la Dumbrava nu este unul singular, în tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române desfăşurându-se activităţi social-filantropice și medicale în  cadrul a 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare peste 600 proiecte și programe sociale, Biserica Ortodoxă fiind cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în domeniul social.

Numai în 2017 suma investită de Biserica Ortodoxă Română în activităţi social-filantropice s-a ridicat la aproximativ 25 milioane euro. Raportat la ultimii 10 ani, valoarea este una impresionantă: peste 150 milioane euro.

Sfinţirea bisericii şi Sfânta Liturghie

Alături de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului au slujit:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
  • Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei,
  • Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

După slujba de târnosire, Părintele Mitropolit Laurențiu a rostit o omilie despre semnificațiile teologice și duhovnicești ale slujbei oficiate cu acest prilej. Înaltpreasfinția Sa a explicat credincioșilor textele biblice din cadrul slujbei și însemnătatea ritualului oficiat.

În continuare soborul de arhierei a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii.

După citirea Evangheliei, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a susţinut un cuvânt în care a evidenţiat mesajul pericopei evanghelice referitoare la orbirea trupească și sufletească, arătând multiple modalități de sfințire a vieții noastre și de întărire în credința dreptmăritoare.

La final, Înaptpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat  „O nouă poartă a cerului la Mănăstirea Dumbrava” – ocrotită de Maica Domnului.

Daruri şi distincţii

În semn de apreciere pentru osteneala depusă în slujba Bisericii, din partea Patriarhului Daniel i-a fost conferită părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii, distincția Crucea Patriarhală, iar maicii starețe, monahia Mina Cerceș, i-a fost oferită o Diplomă de vrednicie.

Pr. Vasile Crişan a primit Crucea Patriarhală. Foto Credit: Arhiepiscopia Alba Iulia

De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a dăruit părintelui Vasile Crișan Crucea arhiepiscopală.

La finalul ceremoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a îndemnat pe toţi credincioşii să caute mereu pe Hristos şi să vină cu credinţă în casa Lui, în Biserică.

În încheiere, vă îndemn pe toți să iubiți casa Domnului și să veniți în ea, ca împreună să cântați Celui Preaînalt, să vă rugați și să primiți Trupul și Sângele lui Hristos spre sănătate, bucurie și mântuire.

Mănăstirea Dumbrava

Aşezământul monahal a fost ridicat pe locul unde, în 1703, în timpul uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân.

Mănăstirea este construită în formă de cetate cu clopotniţa la intrare şi biserica în centru. Lăcaşul de cult păstrează stilul românesc având pridvor, pronaos, naos şi altar.

Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde:

  • Centrul de servicii sociale Sfânta Veronica, în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal,
  • Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă,
  • Casa specială Sfântul Nectarie,
  • Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care se confruntă cu situaţii de criză,
  • Căminul pentru persoane vârstnice Sfânta Maria, care are ca scop ocrotirea în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice.

În sat funcţionează şi un cabinet stomatologic unde lucrează ca medic una din maicile mănăstirii.

În cadrul instituţiilor sociale menţionate beneficiază de servicii 82 de copii şi adolescenţi, peste 50 de persoane vârstnice cu handicap, persoane abandonate etc.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente