Mitropolitul Andrei a sfințit Biserica clujeană ocrotită de Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou

Mitropolitul Andrei

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a sfințit duminică Biserica închinată Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din cartierul clujean Gheorgheni. 

Evenimentul a avut loc în data de 28 octombrie 2018, la 21 ani de la punerea pietrei de temelie a noului lăcaș de cult. După târnosire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

În cadrul slujbei a fost hirotonit diacon teologul dr. Lucian Nicodim Codreanu, informează Mitropolia Clujului.

Diplome și distincții

Mitropolitul Andrei a acordat pr. paroh Iacob Cismaș și pr. Iustin Tira, vicar eparhial și preot slujitor al parohiei – Crucea Transilvană pentru clerici, iar pr. Andrei Dutca, preot slujitor și pr. Damian Tuluc, pictorul bisericii – Crucea Arhiepiscopală.

De asemenea, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire toți cei care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș, precum și consiliul și comitetul parohial.

Manifestări dedicate Marii Uniri

Cu prilejul hramului și al sfințirii bisericii, parohia clujeană a organizat o serie de manifestări dedicate Marii Uniri încununate de slujirea și binecuvântarea Mitropolitului Clujului.

Sâmbătă, în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor, parohia și-a sărbătorit hramul, cu această ocazie fiind deschisă expoziția istorică: „Ultimele zile ale Austro-Ungariei, primele zile ale României Mari. Metamorfoze transilvănene. Cântece patriotice”, realizată sub egida Direcției Patrimoniului Cultural Universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Tot sâmbătă a fost oficiat un parastas în memoria eroilor patriei căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea și întregirea neamului românesc.

În încheierea manifestărilor, duminică, după Sfânta Liturghie a fost prezentată cartea „Biruință sau moarte. O poveste despre frați”, scrisă de Emilia Cismaș.

Toate aceste evenimente s-au derulat sub egida Anului Centenar al Marii Uniri, An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente