Ministrul Apărării din Georgia a vizitat Mănăstirea Antim. Ctitorul ei a creat ‘o punte între Biserica Ortodoxă Română și celelalte Biserici’ – PS Varlaam

Cu prilejul vizitei de miercuri a domnului Levan Izoria, Ministrul Apărării Georgiei, la Mănăstirea Antim, PS Varlaam Ploieșteanul a subliniat importanța așezământului ctitorit de Sfântul Antim Ivireanul care, împreună cu „întreaga lui operă tipografică, înseamnă o punte între Biserica Ortodoxă Română, între neamul românesc, și celelalte Biserici, mai ales Biserica Georgiei”.

„Mă refer la celelalte Biserici, a adăugat ierarhul, întrucât Sfântul Antim Ivireanul a tipărit foarte multe cărți pentru toate popoarele ortodoxe: pentru cele de limbă slavă, pentru cele de limbă greacă, pentru cele de limbă arabă – el a fost cel care a tipărit pentru prima oară cărți de cult și cărți de rugăciune în arabă – precum și pentru poporul căruia a aparținut prin naștere, poporul georgian”.

Delegația georgiană a vizitat lăcaşul de cult şi a adus cinstire sfintelor moaşte aflate în biserica monument istoric. De asemenea, Levan Izoria împreună cu cei care l-au însoțit, a vizitat muzeul Mănăstirii Antim şi Biblioteca Sfântului Sinod.

Episcopul vicar patriarhal a precizat că „această ctitorie a unui ierarh român de origine georgiană reprezintă prim obiectiv pentru grupurile de oficialități, oameni de afaceri sau simpli pelerini care vin din Georgia să viziteze România”.

Între obiectivele vizitate s-a aflat și „Sala georgiană” de la așezământul monahal, unde sunt păstrate mai multe icoane, obiecte de cult și albume oferite pe parcursul timpului de diplomați, oameni politici și demnitari ai statului georgian veniți în vizită la Mănăstirea Antim.

Sfântul Antim Ivireanul a fost Mitropolit al Țării Românești în perioada 1708-1716. Pentru activitatea sa pastorală și tipografică este considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti. El a suferit moarte martirică în exil în anul 1716.

În data de 21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe Mitropolitul Antim în rândul sfinţilor, fiind prăznuit cu data de prăznuire în 27 septembrie.

Ierarhul român este cinstit și de credincioșii ortodocși ruși, polonezi și georgieni.

La împlinirea a 300 ani de la moartea Sfântului Antim, Patriarhia Română a declarat anul 2016 drept An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, context în care au avut loc mai multe activități dedicate marelui ierarh.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente