Mii de credincioși botoșăneni l-au cinstit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit în oraşul Botoşani, în apropierea ctitoriei Elenei Rareş. Câteva mii de credincioşi au participat la hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, marcând totodată sărbătoarea municipiului. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, potrivit mmb.ro.

„Dăm slavă lui Dumnezeu și în această sfântă zi. Pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, suntem împreună cu voia Celui de sus. Este timp frumos, văd bucurie pe chipurile dumneavoastră și ne bucurăm și noi, cei veniți de la Iași, precum și Preasfințitul Ioachim de la Roman și Preasfințitul Visarion al Tulcei. Vom aduce cinstire celui care a fost și rămâne ocrotitor al Moldovei, ocrotitor al acestui oraș, ocrotitor al Moldovei și Bucovinei, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei înainte de a se da citire unei rugăciuni de dezlegare.

După citirea Evangheliei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfințitul Visarion al Tulcii, care a prezentat pe scurt viaţa Sfântului sărbătorit. Ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Gheorghe rămâne pentru noi, cei de astăzi, în special un exemplu de mărturisire a lui Hristos. De asemenea PS Părinte Visarion a vorbit despre cinstirea deosebită de care se bucură Sfântul Gheorghe în ţara noastră, fiind ocrotitor a numeroase locașuri de cult, ocrotitor al armatei romane, dar şi a numeroşi creştini care-i poartă numele.

În acest an, cu prilejul hramului Bisericii „Sf. M. Mucenic Gheorghe” din Botoșani, a fost expusă spre închinarea credincioşilor racla cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, adusă de la Mănăstirea Ştiubieni. Încă de aseară, credincioşii s-au aşezat la rând pentru a ajunge să se închine la sfintele moaşte, care vor rămâne la locașul de cult până în seara zilei de duminică. De asemenea, trebuie menţionat faptul că la Sfânta Liturghie de astăzi au participat şi elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. M. Mucenic Gheorghe din Botoşani, instituţie ce îşi sărbătoreşte hramul în această zi.

Biserica „Sfântul Gheorghe“ este situată în zona centrală a oraşului Botoşani, fiind ctitorită în anul 1551 de Elena Rareş. A fost clădită după modelul ctitoriei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Popăuţi, în formă de cruce cu turnuleţ la mijloc şi cu intrare pe latura de nord. Este o construcţie de proporţii reduse, fiind împodobită cu predominarea culorilor verde şi galben, aşezate în formă de brâie împrejurul bisericii aproape de acoperiş. Cu timpul, biserica a suferit unele transformări în urma reparaţiilor ce i s-au făcut, fiind încercată adeseori de focuri şi cutremure.

Comentarii Facebook


Știri recente