„Martiriu şi comuniune”: tema conferinţei internaţionale despre spiritualitatea ortodoxă ce are loc zilele acestea la Bose (Italia)

Conferinţă internaţională Bose Italia 2016

În perioada 7-10 septembrie 2016 are loc la Mănăstirea Bose, din nordul Italiei, a XXIV-a conferinţă internaţională dedicată spiritualităţii ortodoxe, după cum ne-a precizat Ierodiac. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

La acest eveniment ce are loc anual participă peste 200 de conferenţiari şi invitaţi din majoritatea ţărilor europene şi cu precădere reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori. Având în vedere actualitatea conflictului din Siria, dar şi din alte părţi ale lumii unde mulţi creştini suferă persecuţii pentru credinţa lor, tema conferinţei de anul acesta este Martiriu şi comuniune.

Anul acesta, subiectul conferinţei a fost ales pornindu-se de la actualitatea persecuţiilor împotriva creştinilor. În discursul de deschidere al conferinţei care se va desfăşura pe parcursul a patru zile, stareţul Enzo Bianchi a întărit ideea de martiriu ca mărturisire a credinţei întru Hristos, care chiar dacă se poate încheia printr-o moarte brutală, nu este o dorinţă de mărturisire a morţii, ci a vieţii, căci Hristos este însăşi Viaţa.

Discursul de deschidere a fost continuat în prima sesiune prin două prelegeri. Prima dintre ele, aparţinând Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei, reprezentat de părintele Porfirie, a făcut referire la situaţia creştinilor din Siria, care, aşa cum spunea odinioară Apostolul Pavel, ne-a arătat ca pe cei din urmă oameni, ca pe nişte osândiţi la moarte, fiindcă ne-am făcut privelişte lumii şi îngerilor şi oamenilor (I Cor. 4,9). Sirienii de azi nu caută navele şi armele trimise din alte ţări ca să îi apere, ci au nevoie de ajutor în regăsirea păcii şi în mângâierea miilor de mame care acum îşi plâng copiii pierduţi, ca Rahela. Martiriul însă înseamnă în primul rând mărturie, iar creştinii sunt chemaţi astăzi să aducă o mărturie a dragostei şi păcii care trebuie arătată lumii. Pe lângă o mărturie până la sânge a credinţei în Hristos, azi mai mult ca niciodată într-o lume a urii avem nevoie de o mărturisire a pocăinţei, a metanoiei, o recunoaştere a greşelilor făcute de fiecare dintre noi, pentru a putea să ne iertăm unii pe alţii şi a putea porni pe calea păcii, se mai precizează în referatul amintit.

În a doua sesiune, Arhiepiscopul Job de Telmessos, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, a vorbit despre discuţiile interortodoxe şi Sfântul şi Marele Sinod din Creta care nu este un organism supra-bisericesc, ci o mărturie a comuniunii şi conlucrării dintre Bisericile Ortodoxe surori, o mărturie a dragostei frăţeşti.  Conferinţele din zilele următoare, susţinute de teologi din Grecia, Rusia, Georgia, Marea Britanie şi alte ţări, pornesc fiecare de la tema martiriului, mărturisirii şi comuniunii.

La conferinţă participă şi Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Centrale şi Meridionale, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi domnul Bogdan Tătaru Cazaban, care va susţine o prelegere intitulată: Persecuţia pentru Hristos ca legătură de comuniune. Monahul Nicolae Steinhardt şi Jurnalul Fericirii.

Comunitatea din Bose, întemeiată în anii ’60 de teologul Enzo Bianchi a devenit de-a lungul timpului, prin preocupările sale, un centru al întâlnirii dintre teologi şi cu precădere un loc de dialog între ortodocşii de toate limbile. Anual, în prima săptămână din septembrie are loc aici un congres internaţional dedicat spiritualităţii ortodoxe la care participă mari personalităţi ale şcolilor teologice, ierarhi, preoţi, călugări şi maici, precum şi laici dornici să cunoască îndeaproape Ortodoxia, atât din perspectiva sa istorică, dar mai ales în viaţa ei contemporană.

Comentarii Facebook


Știri recente