Marşul pentru viaţă – 2015

Sute de oameni la „Marşul pentru viaţă“, în Capitală

Sâmbătă, 21 martie, Bucureştiul s-a alăturat celei de-a cincea ediţii a „Marşului pentru viaţă“, care s-a desfăşurat, concomitent, în 60 de oraşe din România şi din Republica Moldova (Chişinău şi Orhei). Tema din acest an a fost: „Fiecare viaţă este un dar“. Sute de bucureşteni, de vârste diferite, au fost prezenţi la această manifestare, despre care un participant a afirmat: „Este un prilej de susţinere a familiei, componenta fundamentală a neamului nostru, ce trebuie dezvoltată şi întărită“, după cum informează Ziarul Lumina.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, un soare călduţ, de început de primăvară, s-a îndurat să iasă din nori, ca un omagiu adus celor peste 22 de milioane de suflete ucise în urma avorturilor înregistrate, în România, din anul 1958 şi până în prezent. Potrivit Ioanei Picoş, purtător de cuvânt al „Marşului pentru viaţă“ 2015, manifestarea a fost neconfesională, apolitică şi nu a solicitat interzicerea prin lege a avorturilor.

Alexandra Nadane, preşedinte al Asociaţiei organizatoare „Studenţi pentru viaţă“, a explicat de ce a fost necesar ca şi în acest an să aibă loc un marş pentru susţinerea vieţii, care de la an la an are tot mai mulţi adepţi: „Viaţa fiecărei persoane este foarte importantă, cu atât mai mult viaţa copiilor care se nasc cu dizabilităţi, sunt diagnosticaţi intrauterin cu Sindrom Down sau alte afecţiuni. 21 martie este Ziua mondială a persoanelor cu Sindrom Down, de aceea am şi ales această dată pentru desfăşurarea marşului. Dacă ne preocupă binele omenirii, este foarte important să ştim că discriminarea oamenilor începe încă dinainte de naştere; la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Down sunt avortaţi. Deşi puţin diferiţi, aceşti oameni sunt ca noi. Mulţi s-au realizat în viaţă şi activează în diferite domenii ale societăţii – artă, învăţământ, management, film etc. De asemenea, este foarte important să sprijinim femeile aflate în criză de sarcină. Deşi nu se vorbeşte la nivel public despre acest lucru, o mare parte dintre femeile care fac avort recurg la această metodă nu pentru că vor, ci pentru că sunt presate de parteneri sau de cei din jur. Este nevoie de sprijin susţinut pentru aceste femei, asociaţia noastră oferă un astfel de suport, dar pentru sutele, miile de femei din România, care trec printr-o astfel de situaţie, este insuficient. Este necesară crearea de centre de consiliere şi cât mai multe asociaţii, instituţii, care să facă educaţie pro familie, să acorde sprijin femeilor însărcinate, pentru că în acest fel ne putem manifesta susţinerea pentru viaţă.“

Baloanele şi pancartele colorate cu mesaje puternice („Viaţa înseamnă dragoste“, „Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa“, „Lăsaţi căutările pe Marte, descoperiţi viaţa în pântecele mamei“, „La 21 de zile de la concepţie, inima mea deja bate“, „Zâmbeşte! Mama ta a ales viaţa!“, „Viaţa este primul drept al omului“) au fost atracţia bebeluşilor, copiilor şi adolescenţilor, care au venit în parcul Unirii împreună cu părinţii, bunicii, prietenii sau colegii de şcoală. Mulţi dintre ei au îmbrăcat tricourile albe, personalizate cu logo-ul marşului pentru viaţă din acest an, şi s-au alăturat „convoiului“ de cărucioare, trotinete, biciclete care a pornit din parcul Unirii pe traseul str. Bibescu Vodă – bd. Dimitrie Cantemir – parcul Tineretului.

Însoţit de 7 dintre cei 9 copii ai săi, Iulian Capsali, regizor şi publicist, a spus: „Am venit la acest marş pentru că viaţa este un mare dar de la Dumnezeu, iar noi trăim într-o cultură care deja nu mai preţuieşte viaţa. Este aproape un Holocaust al copiilor nenăscuţi – peste 22 de milioane de avorturi în România (n.r.: din 1958 până astăzi), înseamnă câteva sute de Hiroşime asupra acestei ţări. Acest aspect trebuie, în primul rând, conştientizat, apoi sperăm ca, într-un timp cât mai scurt, lucrurile să intre pe un făgaş normal. Îndemnul pe care îl adresez celor care îşi doresc copii este să aibă curaj. La primii copii este mai greu, dar cu cât vin mai mulţi, cu atât grija şi mila lui Dumnezeu sunt mai mari. Eu nu am dus şi nu o să duc lipsă, sunt convins, de nimic.“

Paşnici, cu un zâmbet pregătit chiar şi pentru şoferii iritaţi de blocarea în trafic, manifestanţii pentru viaţă, demnitate şi respect şi-au continuat drumul, dând informaţii şi împărţind pliante trecătorilor. Printre participanţii la marş s-a numărat şi Ştefania Puşchilă, mama unei fetiţe de câteva luni, emoţionată de miracolul pe care îl trăieşte: „Ioana m-a determinat să vin la acest eveniment. După ce a venit pe lume, lucrurile s-au schimbat destul de mult, în sensul cel mai frumos al cuvântului, aşa că am simţit nevoia să le spun tuturor cât de mare este bucuria de a fi mamă.“

Alexandru Sfârâială este tată a cinci copii şi, împreună cu întreaga familie, a ales să vină şi în acest an la marş: „Prin prezenţa noastră aici vrem să afirmăm ceea ce trăim: o familie întreagă este o familie cu copii, nu una care omoară copii. Rostul omului este să-şi câştige mântuirea pe pământul acesta.“

Victor Chiculiţă, unul dintre seniorii participanţi la manifestarea de sâmbătă, a spus simplu şi înţelept: „Viaţa lipsită de copii este fără sens. Ai trăit degeaba dacă nu ai lăsat nici o urmă pe pământ.“

Fiind un marş al tăcerii, până şi cei mai mici dintre copii s-au conformat. Nu au făcut excepţie nici micuţii cei cuminţi ai doamnei Mihaela Ţâţarcă: „Am venit astăzi, aici, cu gândul de a sensibiliza pe cei care pot face mai mult pentru copiii ţării noastre. Doar împreună şi într-un număr cât mai mare putem fi un neam puternic. Sunt mamă a trei copii şi susţin viaţa!“

Adrian Grigoriu, arhitect, tată a cinci copii, a ţinut să precizeze la rândul său: „Viaţa este dată de Dumnezeu. Dumnezeu hotărăşte când o dă şi când o ia! Nu mi-am pus niciodată problema că am mulţi copii. Eu mi-am făcut datoria de om – de a primi vieţile oferite în dar – şi, mai departe, am găsit soluţii să pot creşte aceşti copii, încredinţat fiind de ajutorul de Sus. Familia este componenta fundamentală a neamului nostru, trebuie dezvoltată şi întărită. Susţin viaţa, pentru că viaţa este bucurie!“. De asemenea, printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai diferitelor asociaţii ale instituţiilor de învăţământ superior, printre care şi Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO). „Am ţinut să fiu prezent împreună cu câţiva dintre colegii mei, suntem în jur de 50 de persoane. Constat cu bucurie că în acest an sunt mai mulţi tineri participanţi decât în alţi ani. Este o iniţiativă binevenită, mai ales că avorturile s-au înmulţit, natalitatea a scăzut, iar oamenii trebuie să înţeleagă că viaţa este un dar“, a declarat Alin Stoica, preşedintele ASTO.

Mariana Nadane, mama Alexandrei Nadane (practic, motorul întregii desfăşurări de forţe de sâmbătă după-amiaza şi cea de la care a pornit această idee), a avut amabilitatea să ne vorbească spre finalul marşului, care s-a încheiat cu un concert în parcul Tineretului. „Sunt bucuroasă că fiica mea a ales să lupte pentru viaţă. Viaţă înseamnă Dumnezeu! Singură nu putea să pună în mişcare atâţia oameni, i-au fost alături voluntarii, cărora vreau să le mulţumesc pe această cale. Alexandra mai are încă trei fraţi, toţi băieţi. Aşadar, suntem o familie numeroasă şi, probabil, a învăţat din exemplul de acasă. Bineînţeles, şi părintele duhovnic a avut un rol important în viaţa ei, încă de la vârsta de 16 ani, atunci când a susţinut o tânără însărcinată, lipsită de ajutor, care în momentul de faţă este mamă a trei copii.“

Iaşi

La Iaşi s-a desfăşurat sâmbătă, 21 martie 2015, cea de-a V-a ediţie a Marşului pentru viaţă, manifestare din cadrul evenimentului „Săptămâna pentru viaţă“ (19-25 martie), după cum informează „Ziarul Lumina„.

2.000 de persoane de diferite vârste, susţinători ai valorilor tradiţionale şi ai programelor şi iniţiativelor dedicate protejării copiilor şi familiei, au participat la marşul organizat de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru a arăta că fiecare viaţă umană este unică şi are o valoare infinită.

În acest an, Marşul pentru viaţă a coincis cu Ziua Internaţională a Copilului cu Sindrom Down, tema aleasă fiind „Fiecare viaţă este un dar“. În Iaşi, traseul marşului a fost următorul: Piaţa Unirii – Colegiul Naţional – Bulevardul Independenţei – Strada I. C. Brătianu – Teatrul Naţional – Bulevardul Ştefan cel Mare, cu oprire în faţa Catedralei Mitropolitane. La eveniment au fost prezente 2.000 de persoane de diferite vârste, susţinători ai valorilor tradiţionale şi ai programelor şi iniţiativelor dedicate protejării copiilor şi familiei, precum şi numeroşi preoţi ortodocşi şi romano-catolici.

La final, au fost rostite alocuţiuni din partea organizatorilor. „Marşul pentru viaţă este un eveniment naţional, desfăşurat în acest an în 77 de oraşe din România şi din Republica Moldova şi care se înscrie în rândul unor manifestări europene pro viaţă. La ediţia din acest an am dorit să punem accentul pe viaţa văzută ca un dar al Bunului Dumnezeu. Darurile nu se refuză, ele se primesc şi te bucuri de ele indiferent dacă mai ai sau indiferent dacă îţi plac sau nu. Dacă, din politeţe, respectăm darurile primite sau oferite de la semenii noştri, cu atât mai mult consider că trebuie să fim politicoşi cu Dumnezeu. Să nu uităm că de foarte multe ori, când copiii sunt diagnosticaţi cu diferite probleme în existenţa lor intrauterină, acest lucru se întâmplă din cauza noastră, a celor maturi, din cauza unor tratamente sau comportamente inadecvate. Cu ce sunt pruncii vinovaţi în aceste situaţii când suferă din cauza noastră şi tot noi suntem cei care dorim să le întrerupem cursul vieţii? Chiar dacă nu se întâmplă din cauza noastră, în viaţă nu primim tot timpul ceea ce ne place; problema nu e de ce ne dă Dumnezeu, ci cât de responsabili suntem“, a spus părintele Radu Brânză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În continuare, a rostit un cuvânt părintele Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familie din cadrul Episcopiei Romano-Catolice, după care Andreea Dăncinescu, persoană cu dizabilităţi locomotorii, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Psihologie, a vorbit despre ce înseamnă viaţa pentru ea: „În momentul în care Dumnezeu alege să vină pe lume copii cu probleme, înseamnă că acest lucru are un rost şi nu avem noi dreptul să întrerupem cursul vieţii unei fiinţe umane neajutorate. Îndemnul meu pentru viitoarele mame e să gândească cu inima şi să ia decizii cu precauţie şi cu mare atenţie. Cunosc cazuri de mame cărora, mergând la medic, li s-a spus: ne pare rău, dar din acest copil nu mai ai ce face; are o dizabilitate irecuperabilă. Printre aceste cazuri este şi cel al mamei mele, căreia medicii i-au spus că viitorul ei copil va fi o persoană cu care nu se va putea lucra şi pe care nu se va putea baza. Am 22 de ani, sunt studentă în anul al II-lea la Facultatea de Psihologie şi spun cu tărie că se pot face lucruri minunate dacă ai iubire şi devotament. Când Dumnezeu hotărăşte să aducă pe lume şi să îngăduie viaţă copiilor cu dizabilităţi, înseamnă că El ştie de ce trebuie să facă acest lucru şi înseamnă că noi trebuie să ne schimbăm perspectiva în ceea ce priveşte viaţa şi darurile oferite de Dumnezeu“.

Cea de-a V-a ediţie a Marşului pentru viaţă organizat la Iaşi s-a terminat cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru“ de către toţi cei 2.000 de participanţi.

Cluj

Aproape două mii de clujeni de toate confesiunile au spus „Da!“ vieţii şi s-au rugat pentru încetarea avortului, cu trei zile înainte de sărbătoarea Bunei Vestiri. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, bistriţenii au spus în număr mare „Stop!“ avortului prin participarea la „Marşul pentru Viaţă“ organizat în municipiul Bistriţa, informează „Ziarul Lumina„.

La Cluj-Napoca, ierarhi, preoţi, tineri teologi, familii, viitoare mame, părinţi şi bunici, împreună cu nepoţii lor, s-au întâlnit sâmbătă, 21 martie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a transmite întregii comunităţi clujene că viaţa este un dar de la Dumnezeu.

Majoritatea participanţilor la „Marşul pentru Viaţă“ au venit cu baloane colorate şi pancarte cu mesaje pro viaţă, cu speranţa că împreună, prin rugăciune, vor reuşi să oprească acest fenomen care distruge societatea.

Au luat parte la acţiune reprezentanţii tuturor cultelor din oraş, care au transmis mesaje de încurajare şi i-au îndrumat pe cei prezenţi să se roage pentru încetarea avorturilor, în condiţiile în care zilnic în România se fac peste 400 de întreruperi de sarcină.

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a adus în atenţia clujenilor problema semnalată de sociologi şi anume scăderea numărului de naşteri în România, pledând în acelaşi timp pentru viaţă şi pentru valorile familiei creştine.

„Acţiunea noastră nu este împotriva cuiva, ci este pentru ceva! Cea mai importantă slujbă creştină este cea de la Paşti, şi în pericopa evanghelică ce se citeşte la Paşti îl auzim pe Sfântul Ioan Teologul zicând: «La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut». El este viaţa! Acesta este lucrul important: Hristos este viaţa! Tot în Evanghelia după Ioan, în capitolul 15, de data aceasta o spune chiar Domnul Iisus Hristos: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa». De la el vine Viaţa, iar moartea vine din altă parte, şi realizăm astfel de ce ne-am adunat astăzi aici“, a spus ierarhul.

Preasfinţitul Florentin Chrihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a venit însoţit de enoriaşii şi preoţii ce au fost prezenţi în această dimineaţă la slujbă la Catedrala „Schimbarea la Faţă“. Potrivit ierarhului, „viaţa are o origine sacră. Omul nu este stăpânul vieţii. Omul poate apăra sau distruge viaţa, este o alegere care ţine de discernământul său personal“.

Inedită, în acest an, a fost prezenţa coordonatorului internaţional al Campaniei „40 de zile Pentru Viaţă“, Robert Colquhoun, venit special din Marea Britanie pentru a promova valorile familiei creştine.

„Mesajul meu pentru voi astăzi este să vă rugaţi lui Dumnezeu pentru a vă spune ce puteţi face voi pentru oprirea avorturilor din Cluj-Napoca“, a spus Robert Colquhoun. După discursurile reprezentanţilor cultelor religioase şi după un scurt moment de rugăciune, cei prezenţi au pornit în marş prin centrul oraşului.

„Marşul pentru Viaţă“ la Cluj-Napoca este o iniţiativă a mai multor organizaţii laice şi religioase, printre care şi ASCOR Cluj, care s-au unit în dorinţa de a promova viaţa. Anul acesta evenimentul a avut loc simultan în peste 60 de oraşe din România.

Bistriţa

Pentru al treilea an consecutiv, bistriţenii au spus în număr mare „Stop!“ avortului prin participarea la „Marşul pentru Viaţă“ organizat sâmbătă, 21 martie. În municipiul Bistriţa, evenimentul a debutat la sediul Protopopiatului Bistriţa unde participanţii s-au rugat împreună şi au primit îndemnuri de la protopopul Alexandru Vidican. De aici, ei au pornit în marş prin centrul oraşului, pe traseul pietonalul „Liviu Rebreanu“ – Piaţa Centrală – str. „Gheorghe Şincai“ – Bd-ul „Independenţei“, oprindu-se la Biserica „Sfânta Ana“ de la Big, unde s-a oficiat o slujbă de Parastas.

„Marşul pentru Viaţă“ a fost organizat la Bistriţa pentru al treilea an consecutiv de Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Asociaţia „Filantropia Ortodoxă“, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Beclean – Năsăud – Bistriţa, Asociaţia Culturală „Sfântul Pahomie de la Gledin“ şi Asociaţia „Impact“ Bistriţa.

Buzău

O manifestare dedicată vieţii şi familiei creştine a avut loc, sâmbătă, 21 martie 2015, şi la Buzău.

Cu acest prilej, s-a oficiat Acatistul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, la Catedrala „Sfântul Sava“ – paraclis arhiepiscopal, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a adresat un cuvânt de binecuvântare tuturor celor prezenţi, informează TRINITAS TV.

Marşul s-a desfăşurat pe traseul: Catedrala „Sfântul Sava“ – Strada Obor – Strada Tudor Vladimirescu – Bulevardul Gării – Maternitatea Buzău.

La eveniment au participat sute de oameni, în frunte cu preoţii de la parohiile buzoiene, pentru a atrage atenţia asupra importanţei respectării dreptului la viaţă al copiilor nenăscuţi.

Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, împreună cu Fundaţia pentru copii „Sfântul Sava“, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie şi al Jandarmeriei judeţului Buzău.

Astfel de acţiuni au mai avut loc în Râmnicu Sărat şi Focşani.

Galaţi

Urmând exemplului și îndemnului Patriarhiei Române, și Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a implicat în susținerea Marșului pentru Viață, organizat de mai multe asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale creştine din România în ziua de sâmbătă, 21 martie 2015, în peste 60 de oraşe din ţară, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

În municipiul Galați, evenimentul a fost organizat de filiala Galați a Asociației Studenților Creștin Ortodocși din România, în cooperare cu Asociația ”Ortodoxia Tinerilor”, Liga Studenților din Galați și filiala gălățeană a Asociației ProVita.

Anul acesta, evenimentul a fost așezat sub genericul „Fiecare viață este un dar” și reprezintă un apel la conștiința fiecărei persoane de a nu ucide în pântece cel mai frumos dar al lui Dumnezeu: pruncul.

Întâlnirea a avut loc la ora 16:00 în Parcul ”Mihai Eminescu” din municipiu, după care creștini de toate vârstele au urcat pe Calea Domnească și pe Bulevardul Brăilei până în Parcul pentru Copii ”Cloșca” din cartierul gălățean Țigilina 1.

Aici au fost rostite rugăciuni pentru copiii trecuți la Domnul, după care mesajele înscrise pe bannere au fost așezate într-un spațiu special amenajat în interiorul parcului.

La eveniment au participat preoți, părinți, tineri, copii dar și bunici însoțiți de nepoții lor.

Arad

Arhiepiscopia Aradului în colaborare cu Asociaţia „Ikon”, Asociaţia „Ieromonah Arsenie Boca” şi Asociaţia „Brâncoveanu” etc. au organizat a patra ediţie a „Marşului pentru viaţă”, după cum ne-a precizat Arhim. Conf. Univ. dr.Teofan Mada, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Aradului.

Astăzi, 21 martie 2015, începând cu ora 12.00 (cu pornire din Piaţa Avram Iancu), arădenii au militat din nou împotriva avortului. Câteva sute de oameni, inclusiv preoţi, monahii şi mame, cu copii mici, au hotărât să „vorbeasca” pentru cei nenăscuţi. Printre participanţi s-au numărat Parintele Gabriel Mariş, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, precum şi alţi preoţi. Sufletul manifestării de azi, după cum a multor acţiuni pro-vita în Arad, a fost D-na Anamaria Jitea.

În conştiinţa morală Dumnezeu vorbeşte fiecăruia şi invită la apărarea vieţii umane în orice moment. În această legătură personală cu Creatorul se află demnitatea profundă a conştiinţei morale şi motivaţia inviolabilităţii sale. Pe un fond cultural caracterizat de eclipsa sensului vieţii, în care s-a atenuat mult percepţia comună a gravităţii morale a avortului şi a altor forme de atentate împotriva vieţii umane, se cere de la medici o tărie specială pentru a continua să afirme că avortul nu rezolvă nimic, ci ucide copilul, distruge femeia şi orbeşte conştiinţa tatălui copilului, ruinând, adesea, viaţa familiară.

Ediţia din acest an se desfăşoară sub imperativul moral că „fiecare viaţă e un dar”. Marşul a început în piaţa Avram Iancu şi a continuat pe traseul Spitalul Matern (aici, preoţii au spus o rugăciune şi au depus o coroana de flori la intrarea în unitatea spitalicească), Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime – unde a luat sfârşit.

Trupa „Ikon” a interpretat, pentru această ediţie, o piesă muzicală cu acelaşi titlu: „ fiecare viaţă e un dar” (videoclip disponibil pe www.blog.alegeviata.org).

Giurgiu

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în municipiul Giurgiu a avut loc La 21 martie 2015, ,,Marșul pentru viață 2015”. Evenimentul a fost organizat de către Liga Tinerilor Creștin Ortodocși, filiala Giurgiu în colaborare cu Parohia „Buna Vestire”, potrivit episcopiagiurgiului.ro.

Acțiunea s-a desfășurat simultan în peste 70 de orașe din țară și a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la sacralitate vieții și a fiecărei persoane umane încă din pântecele mamei sale. Ziua de 21 martie a fost aleasă special, deoarece această dată a fost declarată Ziua Internațională a persoanelor cu Sindrom Down.

La Biserica „Buna Vestire” manifestările dedicate acestui eveniment au debutat cu Slujba Acatistului Bunei Vestiri, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. La final, Preacuviosul Părinte Protos. Dr. Teodor Șerban, Secretar Eparhial și Stareț al Mănăstirii Sf. Ioan Rusul a vorbit despre viața ca dar al lui Dumnezeu și despre responsabilitatea fiecărui creștin de a o proteja atât pe a lui, cât și pe a semenilor, dar mai ales a pruncilor, indiferent de alte criterii: etnie, gen, religie, stare de sănătate sau stare de dezvoltare. Acest eveniment, a continuat Preacuvioșia Sa, dorește să evidențieze creșterea alarmantă a numărului avorturilor în țara noastră, în fiecare zi fiind efectuate aproximativ 400 de întreruperi de sarcină.

A avut loc un concurs de desene pe asfalt la care au participat mai mulți elevi coordonați de Doamna prof. Petra Șerbănescu. Apoi au fost premiați câștigătorii concursului, dar și toți cei implicați în organizarea evenimentului „Marșul pentru viață – 2015”, membrii Ligii Tinerilor Creștin Ortodocși, tinerii voluntari și elevi de la Colegiul Național „Ion Maiorescu” din mun. Giurgiu.

Câmpina

Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români din Câmpina a organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ziua de sâmbătă, 21 martie 2015, între orele 13.00 şi 15.00, „Marşul pentru viaţă” cu tema „Fiecare viaţă este un dar”.

Acesta a debutat cu o rugăciune în biserica Sfânta Paraschiva. Părintele Protoiereu Grigore Melnic a adresat participanţilor la marş cuvânt de binecuvântare, subliniind printre altele că ”fără suflarea de viaţă ca dar de la Dumnezeu, omul n-ar fi fost decât o bucată de carne, fără valoare” şi că „este responsabilitatea noastră să facem cunoscut acest lucru celor care nu ştiu sau să amintim celor care au uitat”. Cele aproximativ 300 de persoane participante s-au deplasat pe Bulevardul Carol I până în dreptul Spitalului Municipal, majoritatea purtând bannere şi pancarte cu inscripţii şi mesaje specifice. Iniţiatoarea proiectului, domnişoara Ioana Marica, a susţinut o alocuţiune, amintind că „Marşul pentru viaţă 2015”, deşi este organizat pentru prima dată în municipiul Câmpina, ca şi în oraşele Chişinău şi Orhei din Republica Moldova, totuşi, în România, se află la a cincea ediţie, manifestarea organizându-se în mai bine de 60 de localităţi. De asemenea, a reafirmat scopul acestei manifestări: promovarea respectului pentru viaţa umană, chiar din momentul concepţiei, indiferent de etnie, religie, stare de sănătate, dezvoltare intelectuală etc., precum şi a ideii că viaţa unei persoane cu Sindrom Down e la fel de valoroasă şi demnă de respect precum viaţa unui geniu al ştiinţei sau a unui campion olimpic.

Părintele Gheorghe Mantu, coordonatorul LTCOR – filiala Câmpina, după ce a subliniat necesitatea sprijinirii concrete a femeilor aflate în criză de sarcină, înainte şi după naştere, a mulţumit tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a marşului (iniţiatoarei, membrilor LTCOR – filiala Câmpina, cucernicilor preoţi, autorităţilor locale). Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire adresată de toţi cei prezenţi Dătătorului de viaţă, Părintelui nostru Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente