„Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără jertfa de pe câmpurile de luptă a eroilor neamului”, spune Arhiepiscopul Ciprian

În timpul evenimentului „Tradiție și modernitate în România contemporană”, desfăşurat marţi la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Arhiepiscopul Ciprian le-a explicat celor prezenţi că „Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără jertfa de pe câmpurile de luptă a eroilor neamului”.

Alături de Înaltpreasfinţia Sa, invitat special la acest eveniment a fost şi Pr. Prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului Național al României – „Deșteaptă-te, române!”, de către o elevă de gimnaziu.

În continuare, trei elevi din clasa a IX-a D au susţinut o prezentare multimedia despre viața și faptele de vitejie ale Ecaterinei Teodoroiu care a căzut eroic în seara zilei de 22-23 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărășești.

După acest moment, mai mulți elevi din clasele a IX-a D și a X-a F au susținut o dezbatere academică în care au pus în antiteză valorile tradiționale cu cele moderne în ethosul societății românești contemporane, prin cunoscuta metodă didactică.

În cuvântul său, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a vorbit despre importanța organizării unor astfel de evenimente.

„A fost bine-venită această scurtă lecție de istorie având în vedere că ne aflăm spre finalul anului 2018, când toți românii trebuie să mediteze la jertfa înaintașilor, care au pregătit Marea Unire de la 1918. Ținutul Vrancei a fost stropit cu sânge de foarte mulți semeni ai noștri care au crezut și în Dumnezeu și în patria lor și în identitatea lor spirituală și culturală”, a evidenţiat Părintele Arhiepiscop.

Evenimentul face parte din programul omagial dedicat aniversării a 130 ani de la înființarea Școlii secundare de Fete din Focșani, în prezent Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”.

Cu această ocazie, ierarhul a semnat în Cartea de Aur a instituției de învățământ, primind din partea conducerii liceului volume reprezentative pentru istoria orașului Focșani, precum și o icoană a Sfintei Ecaterina, pictată de o elevă.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente