„Mântuitorul apreciază jertfelnicia”. Eroii neamului au fost pomeniți la Catedrala Patriarhală

La finalul Sfintei Liturghii din ziua Înălțării Domnului, Episcopul Varlaam Ploieșteanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului în Catedrala Patriarhală. Ierarhul a vorbit despre cinstirea eroilor în Biserică și a amintit că Mântuitorul apreciază și recomandă jertfelnicia.

„Biserica creștină a arătat încă de la începuturile sale o cinste deosebită eroilor credinței, mucenici și mucenițe, care n-au precupețit viața de pe pământ și au dăruit-o de bună voie pentru a dobândi în schimbul ei viața cea netrecătoare”, a spus Preasfinția Sa.

Episcopul vicar patriarhal a subliniat importanța acordată jertfei în Biserică:

„Eroii neamului au fost asimilați sfinților creștini pentru că Mântuitorul Însuși apreciază jertfelnicia oamenilor capabili să-și ofere viața pentru salvarea vieții sau pentru propășirea semenilor lor: «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca viața sa să și-o dea pentru semenii lui»”.

La pomenirea eroilor din 17 mai 2018 au fost prezenți în Catedrala Patriarhală fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai I, și soția sa, Alina.

În predica rostită la finalul parastasului, PS Varlaam a evocat faptele de vitejie ale mai multor eroi români, între care i-a pomenit și pe cei care s-au jertfit pentru idealul Marii Uniri:

„În acest an centenar, în mod deosebit pomenim pe făuritorii Marii Uniri, și în primul rând ne aducem aminte de cei care s-au luptat nu doar cu cuvântul ci și-au lăsat sângele pe câmpul de bătălie pentru ca această țară să-și dobândească libertatea”.

Catedrala Mântuirii Neamului  – un vis al națiunii noastre

În contextul comemorării eroilor, Episcopul Varlaam a vorbit și de Catedrala Mântuirii Neamului, „un vis al națiunii noastre” sprijinit atât de regii Carol I și Ferdinand și înfăptuit la „mai bine de un secol de așteptare”.

„Cei vechi au numit-o Catedrala Mântuirii Neamului pentru că numai Dumnezeu ne-a mântuit de sub stăpâniri și suveranități străine și ostile neamului nostru”, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul l-a citat pe Ion Slavici, care admirând curajul celor ce au luptat la Plevna și la Smârdan împotriva Imperiului Otoman a subliniat necesitatea unei Catedrale Naționale în semn de recunoștință față de ajutorul lui Dumnezeu și față de jertfa românilor.

„Pentru această victorie neașteptată și pentru ajutorul evident pe care Dumnezeu l-a dat poporului român în acest proces de dobândire a independenței, trebuie să ridicăm în cinstea Lui o Catedrală care în același timp să se înalțe și pentru înveșnicirea numelor celor care au murit pentru independența țării”.

Deşi proiectul Catedralei Mântuirii Neamului datează din perioada imediată războiului de Independenţă, edificiul bisericesc de importanţă naţională va fi sfinţit anul acesta în 25 noiembrie, la peste 120 ani distanţă.

Năzuinţele promotorilor CMN, Eminescu, Slavici şi Caragiale, se vor îndeplini în anul centenarului Marii Uniri, când Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va sfinţi Catedrala tuturor românilor amplasată pe Dealul Arsenalului.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente