Manifestări spiritual-culturale la Râmnic

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și sub coordonarea Preasfințitului Părinte Episcop Vicar Emilian Lovișteanul, în zilele de 28-29 iunie, Arhiepiscopia Râmnicului organizează în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța, Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Navale și Serviciul Istoric al Armatei o serie de Manifestări spiritual-culturale dedicate comemorării a 125 de ani de la nașterea generalului Paul Teodorescu, după cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Generalul Paul Teodorescu, cel de-al treilea ctitor al Mănăstirii Dintr-un Lemn, rămâne în memoria Bisericii și a neamului său drept una dintre personalitățile care au înțeles responsabilitatea Bisericii față de valorile spiritual-culturale în păstrarea identității naționale.

Programul manifestărilor este următorul:

†¢ Vineri, 28 iunie – Așezământul Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, Sala „Iosif Episcopul”

– ora 11.00 – Simpozionul Generalul Adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981) – slujitor al neamului și ctitor al Bisericii.

– Lansare de carte: Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1091) – vocația creativității;

– Vizionarea filmului documentar „Oameni care au fost… Generalul Paul Teodorescu” realizator Florica Fulgeanu. Prezintă Emanuel Bădescu.

†¢ Sâmbătă, 29 iunie – Mănăstirea Dintr-un Lemn

– ora 09.00 – Sfânta Liturghie Arhierească;

– ora 11.30 – Parastas la mormântul generalului Paul Teodorescu.

Generalul Paul Teodorescu s-a născut la 28 iunie 1888 la Bacău în familia unui ofițer de carieră, mama fiind descendentă ale familiilor Sturdza și Rosetti. Educația aleasă primită în familie a fost continuată la Liceul Militar din Iași, Școala de Infanterie, în unitățile și misiunile care i-au fost încredințate. Absolvent al Academiei Militare Saint-Cyr, unde a fost coleg cu Charles De Gaulle, a fost posesor al brevetului Nr. 50 de ascensiune pe Mont Blanc, iar ulterior a susținut doctoratul la Sorbona cu tema Opinia publică din Europa asupra războiului român din 1877-1878 pentru independență, în fața unei comisii formată din oamenii de știință Pierre Renouvin, Emmanuel de Martonne și Louis Eisenmann. A fost atașat militar la Lisabona, Madrid și Londra, iar între anii 1937-1938 a îndeplinit funcția de Subsecretar de Stat la Ministerul Apărării Naționale, perioadă în care a inițiat construirea noului sediu al Școlii Superioare de Război.

Ministrul Aerului și Marinei în perioada 1938-1940, Paul Teodorescu îndeplinise anterior o serie de funcții – pe linie de comandă, diplomat militar, profesor și comandant al Școlii Superioare de Război, subsecretar de stat – în care își manifestase capacitate organizatorică și vocația creatoare, vasta cultură, fiind ales membru corespondent al Academiei Române și distins cu premiul „Gheorghe Lazăr”, ales titular al Academiei Oamenilor de Știință. Se face vădită dragostea și recunoștința Academiei pentru Oastea Țării. … Apoi nevoia de avea printre noi specialiști în științele militare se impune din ce în ce mai puternic … generalul Paul Teodorescu printre alte calități mai are și pe aceea de a fi un eminent cunoscător al Aviației, minunată fiică a spiritului creator omenesc, care e destinată să îndeplinească un rol atât de covârșitor în știință și apărare națională – remarca Academicianul Emil Racoviță într-un discurs la Academia Română.

Prin lucrările de restaurare pe care le-a desfășurat în anii 1938-1940 la Mănăstirea Dintr-un Lemn, Generalul Paul Teodorescu a fost recunoscut drept noul ctitor al ei. Cu soldați din aviație și marină și mijloace bănești personale, a restaurat cele două biserici, Palatul Brâncovenesc, clopotnița, zidurile de incintă și chiliile, a pavat incinta, a restaurat fântânile și a construit un sistem de electrificare prin amplasarea unui dinam pe roata de moară a mănăstirii.

Mănăstirea a devenit altar de închinare al marinarilor și aviatorilor români, iar la slujba de sfințire, săvârșită de Mitropolitul Nifon Criveanul la 1 octombrie 1942, a fost fixată data de pomenire a eroilor aviatori la Sărbătoarea Sf. Ilie (20 iulie), iar cea a eroilor marinari la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august).

În mandatul său de ministru s-a construit nava port-mine „Amiral Murgescu”, au fost asamblate submarinele „Rechinul” și „Marsuinul”, iar la șantierul Blohm & Wass din Hamburg a fost construită nava-școală „Mircea”. A acordat o atenție deosebită atelierelor și fabricilor de materiale și muniție din țară.

Între realizările sale se numără și contribuțiile pe care le-a avut la repararea unor școli și a bisericilor din comunele Fundeni, Toamna și Joița (Ilfov), a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bacău, înființând spitale și cantine pentru copiii săraci. A construit locuințe pentru salariații Fabricii de Avioane I.A.R. Brașov, iar în colaborare cu Ministerul Agriculturii a inițiat realizarea a 76 de silozuri, fiind date în folosință la plecarea sa din minister 38, celelalte aflându-se în diverse stadii de construcție.

În ultima parte a vieții s-a retras la ctitoria de suflet, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde și-a scris Memoriile, și-a pregătit mormântul în care a fost așezat după ce a trecut la Domnul, la 17 ianuarie 1981.

Comentarii Facebook


Știri recente