Manifestări religios-culturale la Caransebeș

Joi, 7 martie, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional de Arheologie și Istorie „In Memoriam Constantin Daicoviciu”, care a ajuns la ediția a XXXIX-a. La eveniment a participat și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tema simpozionului de anul acesta este „Simboluri religioase, mărturii creștine – dovezi de credință, din preistorie până în epoca contemporană”. Simpozionul este organizat în fiecare an de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, iar anul acesta a fost ținut în incinta Muzeului de Arheologie „Tibiscum-Jupa”.

Au fost prezenți istorici, cercetători, specialiști din Franța, Croația, Serbia, Kosovo, precum și de la centrele universitare cele mai importante din țara noastră: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Alba Iulia, Caransebeș, Reșița, Deva și Ploiești. De asemenea, au participat autorități centrale, județene, locale și conducerea Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național din județul Caraș-Severin.

Prin numărul mare de participanți și prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune științifică din partea de vest a țării. În cadrul simpozionului au fost prezentate o serie de comunicări științifice din domeniul arheologiei și istoriei pentru perioada romană, atât de la noi din țară, cât și din străinătate.

În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul și chiriarhul locului, Preasfințitul Lucian, care a susținut prelegerea „Sfinții Împărați Constantin și Elena – apostoli ai creștinătății și Edictul de la Milano din anul 313”. Totodată, a avut loc și o lansare de carte a profesorului Ioan Piso de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Programul de susținere a comunicărilor în plen este împărțit în cinci părți, primele două secțiuni ale sesiunii de comunicări se vor desfășura în cadrul Muzeului de Arheologie „Tibiscum-Jupa”, urmând ca celelalte trei să aibă loc în sala de conferințe a cabanei „Bistra” din stațiunea Muntele Mic. Simpozionul se va încheia mâine, 9 martie.

În aceeași zi, la orele după-amiezii, la invitația Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Lucian a participat la deschiderea lucrărilor simpozionului teologic intitulat „Dreptul canonic în viața Bisericii. In memoriam preot profesor dr. Liviu Stan (1910-1973)”. Acesta a fost organizat de către Episcopia Devei și Hunedoarei în zilele de 7-8 martie 2013, în municipiul Deva.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat în Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean din Hunedoara, lucrările întâlnirii științifice propriu-zise, structurate pe două secțiuni: „Preot prof. dr. Liviu Stan – contribuții teologice” și „Dispoziții legislativ-canonice – istorie și actualitate”. La acest eveniment, încununat de prezența mai multor ierarhi, au participat peste 20 de profesori de teologie, din centre universitare precum București, Sibiu, Alba Iulia, Iași, Arad, Timișoara, Constanța etc.

Comentarii Facebook


Știri recente