Manifestări dedicate tradiţiilor transilvănene

Festivalul „Văii Mureşului” de la Răstoliţa, judeţul Mureş, promovează an de an tradiţiile locale. La această sărbătoare a participat şi IPS Arhiepiscop Irineu. O altă sărbătoare dedicată portului şi tradiţiilor din Transilvania a avut loc în Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu” din cartierul clujean Plopilor.

Alături de autorităţile judeţene şi locale, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat la deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului „Văii Mureşului” de la Răstoliţa. Participanţii s-au bucurat, în aer liber, de cântece şi dansuri populare și au admirat arta culinară şi meşteşugurile din această zonă. Valorile tradiţionale populare şi obiceiurile locale ale satului românesc prezentate au reușit să reflecte virtuţile creştine şi etnice ale românilor din Transilvania, îndeosebi hărnicia, ingeniozitatea, gustul pentru frumos şi util, dar mai ales bucuria lor de a trăi şi încrederea lor în Providenţa dumnezeiască.

IPS Arhiepiscop Irineu le-a spus celor prezenţi, printre altele: „În faţa progresului ştiinţific, tehnic sau economic, nu putem scăpa de angoasă şi de frică, de lehamite şi nesiguranţă, decât căutând sensul adânc al existenţei, adică adăpându-ne din Izvorul vieţii adevărate. Acesta este Dumnezeul creator, Care ne iubeşte mult şi ne ocroteşte ca un Părinte bun şi milostiv”.

Deschiderea festivalului s-a făcut printr-o paradă a portului popular din zonă, prezentat de localnici şi de ansambluri folclorice, urmată de un spectacol folcloric susţinut de ansambluri artistice profesioniste şi interpreţi renumiți, precum şi de prezentarea a trei concursuri tradiţionale: de gastronomie, de fasonare a lemnului şi de frumuseţe.

În cadrul Festivalului etnografic al comunităţilor de pe Valea Mureşului s-a construit un sat alegoric transilvan în zona La Alei, în care au fost amenajate 13 case tradiţionale ale comunităţilor de pe Valea Mureşului Superior. La această manifestare au fost organizate demonstraţii ale meşteşugarilor din zonă şi expoziţii cu obiecte de uz casnic, ţesături tradiţionale, ceramică, mobilier, unelte şi instrumente muzicale, dar și expoziţii cu vânzare ale obiectelor tradiţionale specifice.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente