Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi de la Gruiul Lupului, jud. Vâlcea și-a prăznuit ocrotitorii

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea vâlceană Gruiul Lupului a îmbrăcat astăzi, 30 ianuarie, în ziua prăznuirii „Sfinților Trei Ierarhi”, haine de sărbătoare.

Sute de credincioși veniți din toată țara au participat la Sfânta Liturghie, oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințintului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stănișoara, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, din comuna Racovița, jud. Vâlcea, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața, activitatea și slujirea celor trei mari Dascăli și Ierarhi ai Bisericii noastre ortodoxe: Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de psalții, membrii ai Corului „Thronos” al Patriarhiei Române.

La final, părintele Protos. Macarie Roman, Starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, a mulțumit tuturor pentru prezență la prăznuirea ocrotitorilor sfântului lăcaș monahal.

La sărbătoare au mai fost prezenți oficialități locale, stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți și numeroși credincioși din eparhie, dar și din țară.

Mănăstirea cu hramurile „Sfinții Trei Ierarhi” și „Sfântul Gherasim cel Nou” – Gruiul Lupului este situată în pitoreasca Țară a Loviștei, la altitudinea de 700 m, comuna Racovița, județul Vâlcea.

Piatra de temelie s-a pus la data de 9 august 2009 de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Părintele Stareț Macarie Roman. Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorii principali Frank Timiș și Rareș Țicra.

Biserica este în formă de cruce bizantină, având turnul cu 12 laturi și continuat pe rotund, cu o cruce de 9 m înălțime. Este o biserică monumentală, încadrându-se în stilul arhitectural al Eparhiei Râmnicului, alături de Mănăstirea Cozia. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluența dintre provinciile istorice Țara Românească și Ardeal, aici vin de hram și sărbători credincioși și pelerini atât din Oltenia cât și din Transilvania.

La data de 2 octombrie 2010, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 70 de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie și slujba de târnosire a Mănăstirii Gruiul Lupului. Mănăstirea are în prezent 25 de viețuitori.

Comentarii Facebook


Știri recente