Mănăstirea Sf. Voievozi | Sute de credincioşi au adus cinstire icoanei Maicii Domnului „Cipriota”

PS Vincenţiu - M voievozi

Credincioşii din Slobozia şi împrejurimi au avut ocazia să aducă cinstire icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu adusă spre închinare în Eparhie începând cu 12 aprilie. Icoana a fost aşezată spre cinstire credincioşilor în cadrul aşezământului monahal Sfinţii Voievozi din municipiu.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu este cunoscută şi sub denumirea de „Cipriota“, deoarece a fost adusă de domnitorul Vasile Lupu din Insula Cipru, unde a fost pictată între anii 1541-1546.

Cu acest prilej, în Duminica Tomei, PS Vincenţiu a oficiat Sfânta Liturghie în mănăstirea ctitorită de Enache Caragea şi voievodul Matei Basarab.

Sub protia Preasfinţiei Sale, la Sfânta Liturghie au slujit: arhim. Rafail Mîţ, vicar eparhial, preoţii consilieri Daniel Enaşcu, Florin Ionescu, Ioan Florin Simion, Nicușor Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părinţii stareţi ai mănăstirilor din cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, preoţi şi diaconi.

„Nu fi necredincios, ci credincios”

În cuvântul său, Preasfinţia Sa a vorbit despre încredințarea lui Toma, despre îndemnul Mântuitorului: „Nu fi necredincios, ci credincios” și fericirea pe care o afirmă Mântuitorul „Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut!”.

În cuvântul său, Preasfinția Sa a mulțumit Înalpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, părintelui stareț Vichentie și obștii Mănăstirii Secu pentru odorul adus credincioșilor din Bărăgan.

Părintele stareţ a mulțumit Preasfinției Sale pentru dragostea arătată obștii monahale din Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia și credincioșilor care au venit la Sfânta Liturghie și tuturor celor care „cu răbdare au adus cinstire Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu”.

Icoana Maicii Domnului va fi dusă înapoi la Mănăstirea Secu în cursul zilei de astăzi.

Icoana Maicii Domnului Cipriota

În perioada 1647-1718, icoana a stat în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Cetatea Neamţului, supusă canonic, din 1646, de Vasile Lupu Mănăstirii Secu.

În 1718, când Cetatea Neamţului a fost distrusă, din ordinul turcilor, în timpul domnitorului Mihail Racoviţă, odoarele Bisericii „Sfântul Nicolae“ au fost aduse la Secu, printre acestea aflându-se şi icoana Maicii Domnului „Cipriota“, ce va fi aşezată în biserica Schitului „Sfântul Nifon“ până în 1758, când este dusă în biserica cimitirului mănăstirii.

Mult mai târziu, în 1876, icoana va fi aşezată în biserica mare a mănăstirii, unde se află şi în prezent.

La data de 20 iulie 1879, icoana a fost îmbrăcată în argint de boierul Nicolae Albu şi soţia sa, Maria, din Piatra Neamţ, şi tot în această perioadă, icoana va primi şi o strană lucrată din fier şi lemn bogat ornamentat, în stil baroc, în care se află aşezată şi astăzi.

Restaurată de specialiştii de la Putna şi Suceviţa

De-a lungul timpului, icoana a suferit mai multe modificări şi restaurări, cea mai importantă dintre acestea având loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, între anii 2003-2005.

Lucrarea de restaurare a fost executată de un colectiv de specialişti ai atelierelor de Restaurare-Conservare, Patrimoniu de la mănăstirile Suceviţa şi Putna.

Cu această ocazie, comisia de restauratori a decis îndepărtarea definitivă a îmbrăcăminţii din argint, pentru o mai bună punere în valoare a acestei opere de artă liturgică.

Foto credit: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor

Comentarii Facebook


Știri recente