Mănăstirea Putna | Vernisajul expoziţiei „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul”

La  Putna a fost vernisată astăzi expoziția Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul. Evenimentul a avut loc în cadrul Muzeulul Mănăstirii, începând cu ora 17:30.

La vernisaj a fost prezent Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţia Patriarhiei Române şi alţi ierarhi ai Bisericii noastre.

Expoziţia găzduieşte mai multe obiecte ce au aparținut Sfântului Iacob: crucea cu care a fost înmormântat, sfeșnice, icoane, cărți, documente și alte odoare lăsate Mănăstirii.


Muzeul mănăstirii Putna adăposteşte numeroase obiecte de cult şi alte obiecte de patrimoniu, multe având o vechime de peste 500 de ani.

În spaţiul expoziţional se găsesc broderii de tradiţie bizantină şi ţesături scumpe, manuscrise pe pergament şi hârtie, icoane ferecate, obiecte de orfevrărie, ceramică, sculpturi, cele mai vechi datând din secolul al XlV-lea.

Cele mai importante piese expuse sunt: Acoperământul de mormânt al Măriei de Mangop (1477), Dvera Adormirii Maicii Domnului (1510) şi Tetraevanghelul de la 1473, având singurul portret miniat al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Catavasier

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut cartea Catavasier sau Octoih Mic. Cartea cuprinde: Cântările Învierii pe cele opt glasuri, Polielee și Mărimuri, Catavasiile de peste an și alte cântări de trebuință din…

PS Sofronie: Avem datoria să păzim unitatea Bisericii

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfințit duminica aceasta biserica cimitirului parohial din Husasău de Criș, informează Pr. Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media al Eparhiei. După târnosirea locașului cu hramurile Învierea lui Lazăr…