Mănăstirea gorjeană «Sfântul Ilie» şi-a sărbătorit hramul

Luni, 20 iulie 2015, de ziua prăznuirii Sfântului Prooroc IlieTesviteanul, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte şi Preacuviosul Părinte Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei și starețul Mănăstirii Lainici, a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii «Sfântul Ilie», situată în apropierea Sanatoriului din localitatea Dobriţa, judeţul Gorj.

“Ne-a învrednicit Domnul să oficiem Sfânta Liturghie în acest loc înalt, pe această Acropole a județului Gorj”

În cuvântul adresat credincioșilor adunați în jurul altarului de vară, cadre medicale, bolnavi de la Spitalul «Tudor Vladimirescu», pelerini veniți de pe întreg cuprinsul județului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a binecuvântat osteneala celor care au urmat calea înălțării spirituale: “Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al rugăciunilor Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri, cel pe care îl pomenim astăzi, ne-a învrednicit Domnul să oficiem Sfânta Liturghie în acest loc înalt, pe această Acropole a județului Gorj, unde, din mila Lui Dumnezeu și cu osteneala mai multor persoane s-a înălțat această sfântă biserică și sfântă mănăstire, în preajma acestui spital, ca să fie loc de vindecare sufletească și trupească a tuturor celor care au trebuință de rugăciune și de mântuire. De câtva timp, ne ostenim să zidim aici o biserică, împreună cu Părintele Protosinghel Irineu, și iată că s-a realizat acest lucru. A venit vremea, acum, ca să dăm contur de mănăstire și să rânduim viață de obște, și în felul acesta, am adus câteva măicuțe de la «Sfânta Treime» Strâmba-Jiu, iar maica stareță de la «Sfânta Treime» este aici prezentă, ca să fie alături de cele care au crescut și s-au format în această sfântă mănăstire. Iar acum, cu bunăvoința Slăvitului Dumnezeu și prin rugăciunile Maicii Domnului și ale Sfântului Ilie, construiesc și ele aici un «cuib» de viață duhovnicească, pentru toți credincioșii, dar și pentru ele însele, în primul rând, pentru cei care vin să stea pentru câteva clipe departe de lucrurile obișnuite din viața lor, de lumea deșartă, ca să primească lucrarea Bunului Dumnezeu, spre întărire și spre mântuire”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a concluzionat faptul că Sfântul Ilie, pentru că a avut credință și fapte bune, pentru că a fost lângă Dumnezeu, a fost ridicat la ceruri «în căruță cu cai de foc» și este acolo împreună cu sfinții Lui Dumnezeu, și nu a lepădat trupul său și nici nu a putrezit în pământ, de aceea: “Când ne rugăm Sfântului Ilie, în această sfântă mănăstire care îi poartă hramul, ridicăm ochii și mintea la ceruri, că parcă suntem mai aproape de cer, aici, mai mult ca în alt oricare loc, și în același timp, cugetăm ca și psalmistul: «La munți, suflete să ne ridicăm, mergi acolo de unde vine ajutorul!» Deci, ne ridicăm la Dumnezeu și Îl rugăm ca totdeauna să ne fie ajutător și mijlocitor! Așadar, părinților, iubiți credincioși, în această zi, a Sfântului Ilie, avem această bucurie ca să fim alături unii de alții la Sfânta Liturghie, ca să primim Harul Preasfântului Duh, să-l avem pe Sfântul Ilie lângă noi, pentru că în rugăciune, ori de cite ori îl chemăm, el este prezent în viața noastră, se roagă pentru noi și mijlocește pentru noi înaintea Tatălui Ceresc. Să-l cinstim cu luare aminte, să-l iubim pentru că el ne iubește și se roagă întotdeauna pentru noi înaintea Tatălui Ceresc! De asemenea, rugăm pe Bunul Dumnezeu, cei care poartă numele Sfântului Ilie, să fie binecuvântați, să le dea Dumnezeu sănătate, pace și mult spor sufletesc! Dumnezeu Atotputernicul să reverse Harul Său peste noi toți, acum și pururea, și în vecii vecilor, Amin!”, a încheiat IPS Irineu

Biserica sfântului locaș a fost sfințită la 20 iulie 2010 cu hramurile «Naşterea Maicii Domnului» şi «Sfântul Mina», fiind construită în stil maramureşean, prin stradania parintelui protosinghel Irineu, cu ajutorul Consiliului Judetean Gorj şi al Mitropoliei Olteniei. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Lăpăduș a fost hirotesit preot pe seama Parohiei Bâltișoara, judeţul Gorj, preotul Răzvan Merei a primit hirotesia întru duhovnic, iar Maica Andreea a fost instalată Stareță a Mănăstirii «Sfântul Ilie», după cum ne-a transmis prof. Vasile Gogonea.

Comentarii Facebook


Știri recente