Mănăstirea Bârsana și-a sărbătorit ocrotitorii: Sfinții 12 Apostoli

Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș și-a sărbătorit joi, 30 iunie 2016, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții 12 Apostoli. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată începând cu ora 9:30 de către un sobor de șapte ierarhi. La slujbă a asistat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Din soborul de ierarhi au făcut parte:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului;
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei;
  • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Române al Europei de Nord;
  • Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
  • Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului;
  • Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în Altarul de Vară, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Arhanghelii” a preoților din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

După citirea Pericopei Evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură, intitulat „Biserică misionară”, în care a arătat că Domnul i-a făcut pe Sfinţii Apostoli misionari, dar nu numai pe ei, ci pe întreaga Biserică Ortodoxă. Dacă azi există multă lume care nu ştie cine este Hristos, noi, cei care am aflat Cine este, trebuie să spunem celor ce nu ştiu cine este Iisus Hristos, adică să devenim şi noi misionari. Fiecare dintre noi trebuie să devenim misionari, a specificat Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa, ca participant la Sfântul şi Marele Sinod din Creta, a vorbit credincioşilor despre cele șase puncte mai importante care au făcut obiectul dezbaterilor: Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea de azi, Diaspora Ortodoxă, Autonomia şi modul ei de proclamare, Taina Căsătoriei şi impedimentele ei, Importanţa Postului şi reflectarea lui astăzi, Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.

Înaltpreasfințitul Justinian, în cuvântul rostit în fața numeroșilor credincioşi veniți pentru a lua parte la hramul Mănăstirii Bârsana, a mulţumit lui Dumnezeu că i-a ascultat rugăciunea pe care a înălţat-o în colbul pământului unde este aşezată biserica de azi, stând mult timp în genunchi pentru ca pe acest loc Dumnezeu să mai înalţe încă o dată mănăstire.

Pământul acesta este amestecat cu sânge de mucenici. Toţi călugării şi preoţii au fost ucişi în secolul al XVII-lea. Locul de la Bârsana a fost un loc binecuvântat de Dumnezeu şi trebuie să devină un loc ales. Fraţilor, bucuraţi-vă că avem acest loc de aici, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Justinian a mai mărturisit:

Mă rog lui Dumnezeu că este nevoie în lumea de acum de multă rugăciune şi încredere în Dumnezeu.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru strădania de a ajunge la Mănăstirea Bârsana de ziua hramului, precum şi ierarhilor prezenţi. De asemenea, Preasfinția Sa a mulţumit maicii stareţe, stavrofora Filofteia, pentru organizare, preoţilor pentru prezenţă, coralei pentru interpretare şi credincioşilor care au venit să se roage la hramul mănăstirii.

Maica stareţă, stavrofora Filofteia, a fost distinsă cu „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru efortul depus de-a lungul anilor pentru ca acest complex monahal să fie cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Crucea Voievodală Maramureşeană” a mai fost oferit și Părintelui Petrică Aurelian Covaciu, dirijorul Coralei „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, cu care a făcut mai multe turnee în străinătate, precum şi al Corului „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente