Mănăstirea Antim | Slujbă de pomenire pentru părintele arhimandrit Sofian Boghiu

Credincioși bucureșteni au participat în data de 9 septembrie 2017 la evenimentele prilejuite de pomenirea părintelui arhimandrit Sofian Boghiu, la 15 ani de la trecerea sa la Domnul. Părintele Sofian a fost stareț al Mănăstirii Antim aproape 50 de ani.

Programul liturgic a debutat, la mănăstirea ocrotită de Sfântul Antim Ivireanul, cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În continuare, a fost oficiată slujba parastasului de părinții slujitori ai mănăstirii.

În cuvântul rostit, Protosinghelul Vicențiu Oboroceanu a evocat figura luminoasă a arhimandritului Sofian, spunând că părintele a fost rânduit ca stareț și duhovnic al chinoviei bucureștene pentru rugăciunile ctitorului mănăstirii, Sfântul Antim Ivireanul.

Totodată, starețul Mănăstirii Antim a evidențiat importanța păstrării în mănăstiri a unei continuități duhovnicești cu bătrânii duhovnici ai neamului care, apărând Ortodoxia în timpul comunismului, au întreținut, prin predică și spovedanie, evlavia în popor.

După oficierea slujbei de pomenire, cei prezenți s-au deplasat la Mănăstirea Căldărușani unde se află mormântul părintelui Sofian. Acolo, părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu soborul slujitorilor Mănăstirii Antim, a săvârșit un parastas în biserica lăcașului de cult monahal. De asemenea, a fost săvârșit un Trisaghion la mormânt, împărțindu-se apoi pachete cu hrană celor cei prezenți.


Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Sesiune de admitere la extensia FTOUB din Roma

36 de candidați participă în perioada 21-23 septembrie 2017 la sesiunea de admitere a extensiei Facultății de Teologie Justinian Patriarhul, secțiunea Pastorală, din Roma. Prima probă a reprezentat-o testul de aptitudini socio-umane. La eveniment a…