Mai mulți studenți basarabeni vor participa la un proiect dedicat folclorului românesc  

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni derulează în perioada 5 – 10 august 2018, la București și în Timocul sârbesc proiectul „Cheia spre Țară pentru Republica Moldova și Valea Timocului”, prin care 23 de elevi basarabeni vor cunoaște tradițiile folclorice românești.

Timp de șase zile elevii vor fi plecați în excursii tematice în București și localități din Valea Timocului, informează Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Participanții sunt membri ai ansamblului etno-folcloric „Romanița” din Chișinău, premiați în mai multe concursuri internaționale de profil.

Proiectul are drept scop familiarizarea celor 23 de elevi basarabeni cu tradițiile și elementele de folclor românesc și obiectivele turistice istorice încărcate de spiritualitate românească în vederea menținerii vii a memoriei istorice și a conștientizării apartenenței la neamul românesc.

În acelaşi context, ansamblul „Romanița” va susține pe 9 august, în satul Bucea de lângă orașul Bor din Timoc, un spectacol folcloric în cadrul Festivalului de jocuri și dansuri populare, prilejuit de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Pantelimon.

Totodată, ansamblul va vizita parohii din Timoc și castre romane și va avea întrevederi cu lideri ai comunității de români din zonă.

Proiectul este organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și cu Asociația pentru cultură a românilor din Serbia „Ariadnae Filum”.

Foto credit: InfoPrut

Comentarii Facebook


Știri recente