„Lumina Învierii“ adusă de Corul „Byzantion“ la Iaşi

Duminică, 26 aprilie 2015, la Biserica „Sfântul Sava“ din Iaşi, începând cu ora 19:00, a avut loc concertul de muzică bizantină „Lumina Învierii“ susţinut de Corul academic „Byzantion“ din Iaşi. Intrarea a fost liberă.

În debutul evenimentului, Adrian Sîrbu, dirijorul Corului „Byzantion“, a menţionat că acest concert este închinat Învierii Domnului, dar totodată „dorim să reprezinte un gând de mângâiere îndreptat către fraţii creştini din Siria şi spre amintirea arhid. Sebastian Barbu-Bucur“. Adrian Sîrbu a menţionat, cu această ocazie, şi o parte din sfinţii cunoscuţi ai Bisericii Ortodoxe care provin din zona Siriei de astăzi: Sfântul Ioan Damaschinul, Sfântul Efrem Sirul, Sfântul Simeon Stâlpnicul sau Sfântul Andrei Criteanul (autorul Canonului cel Mare, care se cântă în Postul Sfintelor Paşti). De asemenea, având în vedere ziua în care a avut loc concertul, Duminica Mironosiţelor, acesta a fost dedicat şi tuturor femeilor creştine.

În cele aproape două ore au fost interpretate, printre altele, o parte din cântările Învierii, Luminânda şi „Hristos a înviat!“. În deschidere a interpretat Corul „Filomelos“ din Oneşti, dirijat de prof. Paula Cautiş.

Comentarii Facebook


Știri recente