Londra | IPS Iosif a slujit în parohia întemeiată de Patriarhul Justinian Marina

IPS Iosif la Parohia Sf. Gheorghe din Londra

În cea de a treia duminică a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a slujit în parohia Sfântul Gheorghe din Londra.

În cuvântul adresat celor prezenţi în număr mare în lăcaşul de cult aflat pe Fleet Street, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale a subliniat semnificaţia Duminicii Sfintei Cruci:

În Duminica a treia din Postul Mare Sfânta Cruce este scoasă în mijlocul bisericii spre închinare. Crucea nu rămâne în sfântul altar acolo unde slujesc doar cei hirotoniţi, ci în mijlocul bisericii, arătând prin aceasta că trebuie să ocupe un loc central în viaţa tuturor celor botezaţi, adică în inima noastră, a evidenţiat Ierarhul.

Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să sublinieze faptul că primirea Crucii lui Hristos în inima noastră nu este un lucru uşor. În vechime, a explicat ierarhul, în unele ţări din Orient credincioşii îşi imprimau crucea pe mână sau pe frunte, pentru ca nimeni vreodată să o poată şterge, toate acestea cu riscul pierderii vieţii.

Hristos Cel fără de păcat a luat păcatul nostru asupra Lui, pe Cruce. Hristos ne invită şi pe noi să ne răstignim împreună cu El, să ne lepădam de noi, cei nestartornici şi plin de pofte; să ne lepădam aşadar de omul cel vechi” a punctat la finalul omiliei Înaltpreasfinţia Sa.

Parohia Sf. Gheorghe din Londra se află sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Este prima parohie apărută pe harta emigraţiei româneşti din Insulele Britanice, în anul 1964. Întemeietorul parohiei este patriarhul de vrednică pomenire Justinian Marina. Parohia a funcţionat de la început într-un spaţiu închiriat de la Biserica Anglicană, situat chiar în inima oraşului londonez. Elementul distinctiv din întreaga biserică îl constituie altarul românesc, situat în partea stângă a celui anglican, a transmis pr. Constantin Popescu, preot slujitor la parohia londoneză.

Catapeteasma lăcaşului de cult din Londra a aparţinut mănăstirii Antim.

Catapeteasma, bogat sculptată de fraţii Petre şi Mihai Băbic, a fost instalată la mănăstirea Antim în anul 1861, unde a stat vreme de peste 100 de ani, până când a fost transferata la Londra. Catapeteasma poartă icoane executate în stil renascentist de către pictorul Petre Alexandrescu (1860-1863), artizanul transferării întregii catapetesme la Londra în anul 1966 fiind însuşi Patriarhul Justinian, a spus Pr. Popescu.

În biserică se găseşte şi o icoană a Maicii Domnului „Pantanassa”- o copie manuală a vestitei icoane vatopedine – precum şi  fragmente  din moaştele Sf. Gheorghe, Sf. Ecaterina şi Sf. Nectarie.

 

Comentarii Facebook


Știri recente