Locuitorii din Tomşani au fost beneficiarii ediţiei 50 a Campaniei „Sănătate pentru Sate” (VIDEO)

Peste 150 de persoane din comuna Tomșani, județul Prahova, au beneficiat sâmbătă de consultaţii medicale gratuite în cadrul Campaniei „Sănătate pentru Sate”, ce a ajuns la ediţia cu numărul 50.

Acţiunea a fost susţinută de voluntari, dintre care 15 cadre medicale şi 15 personal auxiliar.

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naţionale a apreciat această campanie ca fiind una binevenită, reprezentând „o normalitate a Bisericii de a fi prezentă acolo unde există suferinţă, de a aduce bucurie şi speranţă, de fi aproape de oameni şi în mijlocul oamenilor cu bucuriile, necazurile şi cu suferinţele lor”.

„Prin prezenţa lor, aceşti medici specialişti au făcut un sacrificiu de bunăvoie şi din dragoste, din milă faţă de oamenii nevoiaşi au salvat şi alinat durerea multor suferinzi”, fie ei copii sau oameni aflaţi în dificultate, a spus Arhim. Ciprian Grădinaru.

Dr. Oana Mosu, Medic specialist Medicină internă, a atras atenţia că „în mediul rural este o patologie bogată, variată. De fapt, ca în orice alt mediu, diferenţa ar fi că aici pacienţii nu sunt întotdeauna foarte informaţi şi nu au acces la medici specialişti, la diverse investigaţii care se fac în instituţiile spitaliceşti”.

„Când m-au contactat voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului pentru a veni în această campanie eram de gardă şi am venit după gardă, însă dragostea pentru oameni, pentru meseria pe care o avem şi gândul la Dumnezeu mă motivează să fac aceste lucruri. Dacă nu dăm din ce avem şi semenilor noştri, degeaba avem”, a punctat doctorul.

Reluarea campaniei a reprezentat o bucurie printre voluntari. A fost şi cazul dr. Radu Tudose, Medic de familie, care a catalogat acest demers ca „o acţiune binevenită”.

La această ediţie au participat cu precădere pacienţi de vârsta a treia. În acest context, dr. stomatolog Georgeta Mihu le-a oferit sfaturi „pentru ceea ce au de făcut, astfel încât perioada de stat a dinţilor în gura lor să fie cât mai lungă”.

Dănuţ Prună, Coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a subliniat că „oamenii s-au bucurat foarte mult şi chiar ne-au invitat să revenim cât mai curând pentru că au considerat că este foarte necesar ca medicii să vină aici în mijlocul lor. Având în vedere că unitatea spitalicească este undeva la peste 30 km, ei se deplasează foarte greu în oraşe”.

Voluntarul Andreea Turmac a explicat că oferirea de ajutor semenilor este o mare bucurie. „Faptul că ajutăm oameni care au nevoie de ajutor, că pur şi simplu vii şi ajuti, simţi că ajuţi din inimă şi vezi că oamenii sunt bucuroşi că tu îi ajuţi. Asta este cel mai important”.

„Bătrânii pe care îi ajuţi vin la sfârşit şi spun «mulţumim mamă că ne-ai ajutat, este extraordinar ce faceţi pentru noi!» este cea mai mare bucurie pe care o avem cu toţii când venim într-o astfel de activitate”, a mărturisit Andreea Turmac.

Potrivit preotului paroh George Severin, de la Parohia Măgula, comuna Tomşani, media de vârstă a membrilor comunităţii este de 70 de ani.

La pacienţii evaluaţi medical, profesorul de kinetoterapie Cristina  Gorgonetu a descoperit că  „se confruntă cu probleme obişnuite şi cunoscute celor care muncesc în agricultură, în condiţii grele, de umiditate, în frig, căldură excesivă, artroxă, gonartoze de toate felurile, iar articulaţiile sunt uzate şi problemele sunt majore”.

Farmacistul Sorina Aurică a tras un semnal de alarmă în mod special în direcţia automedicaţiei.

„Automedicaţia, cu accent pe  consumul nejustificat şi fără prescripţie a antibioticelor, administrarea incorectă a tratamentului instituit de medic, nerespectarea condiţiilor de depozitare a medicamentelor, sunt  aspecte importante care impactează sănătatea populaţiei din mediul rural şi necesită educaţie susţinută.

Până în prezent au beneficiat de Campania „Sănătate pentru Sate” peste 7000 de persoane.

Campania a început în 03 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în urma semnării Protocolului de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii și vizează persoanele cu vârstă înaintată, precum și persoane cu statut socio-economic scăzut.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială.

Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale. Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge.

De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale foarte multe persoane din domeniul rural.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale

Comentarii Facebook


Știri recente