Liturghie arhierească la Mănăstirea Negru Vodă

În duminica a treia din Postul Paștelui, la 7 aprilie 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel.

Potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muselului, cu această ocazie, Înaltpreasfinția sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de semnificația acestei duminici, dar și de îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos de a ne lepăda de sinele păcătos, asumându-ne crucea cu multă bucurie. De asemenea, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a îndemnat pe cei prezenți să aibă grijă de sufletele lor, mai ales acum în perioada postului.

Mănăstirea Negru Vodă se află în orașul Câmpulung-Muscel, din județul Argeș. Prin tradiție aceasta a fost ctitorită în anul 1215 de catre Radu Negru Voievod. Documentele istorice consemnează că a fost rezidită de domnitorul Basarab I și de fiul său, Nicolae Alexandru.

O etapă importantă în istoria acestui vechi așezământ monahal a fost perioada 1635-1636, când biserica a fost reclădită de domnitorul Matei Basarab. Atunci sfântul locaș de rugăciune devine mănăstire. O altă restaurare importantă s-a făcut în timpul domnitorului Grigorie Dimitrie Ghica (după 1827).

Biserica repictată între anii 1955-1957, păstrează în interior piatra funerară de pe mormantul lui Nicolae Alexandru Voievod (+1364). Complexul monahal impresionează astăzi prin prezența unor clădiri cu o vechime deosebită: Casa Domnească din 1650, construită de Matei Basarab și Turnul Barației din 1730. De asemenea mănăstirea deține o importantă colecție de icoane și alte lucrări de artă medievală

Comentarii Facebook


Știri recente